«Chapeau, Excelența Voastră!» Gabriela Dancău – Noul ambasador al României în Regatul Spaniei

59

02 [640x480]

FOTO: La 16 august 2016, doamna Gabriela Dancău a prezentat domnului Nuño Bordallo Sainz, Adjunctul Șefului Protocolului din cadrul MAEC spaniol, copiile scrisorilor de acreditare în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei.

Gabriela Dancău – Noul ambasador al României în Regatul Spaniei

«Chapeau, Excelența Voastră!»

Diplomația a fost dintotdeauna și a rămas o profesie nobilă, visată de mulți oameni, întrucât așa cum aprecia, în urmă cu 135 de ani, francezul Paul Pradier Fodére, diplomatul este „învestit cu cea mai nobilă, cea mai strălucitoare şi de invidiat funcţie la care ar putea aspira un spirit luminat şi un suflet ales: aceea de a reprezenta în străinătate demnitatea culturală, morală, interesele perene şi drepturile legitime ale patriei sale”.

Cu toate că diplomatul de astăzi dispune de multe şi complexe tehnici de sprijin, nu se poate nega faptul că, cel puţin pentru cel proeminent, instrumentele lui ţin eminamente de intelect. În mod practic, diplomaţia este un instrument de promovare şi realizare a politicii externe a statelor şi dincolo de aura de reprezentativitate, diplomaţia înseamnă foarte multă trudă, aceasta fiind partea invizibilă a aisbergului.

Gabriela Dancău – Noul ambasador al României în Spania

Gabriela Dancău a primit aviz favorabil, în unanimitate, din partea comisiilor parlamentare de politică externă din România, pentru a ocupa postul de ambasador în Spania. Diplomat de carieră din anul 2000, Gabriela Dancău a fost director al Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, are un masterat în relaţii internaţionale aprofundate la Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques din Paris şi este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României.

A predat cursuri de instruire a personalului consular de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare pentru utilizarea sistemului informatic de management al vizelor VISA ON-LINE și a fost reprezentant al Direcției Relații Consulare în grupul de experți JAI – Justiție și afaceri interne pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeana –  Ministerul Afacerilor Externe.

În calitate de lector expert, în perioada 2009 – 2011, Gabriela Dancău a predat cursuri pentru specializarea în domeniul consular al personalului diplomatic, consular și tehnico-administrativ din cadrul Ministerului Afacerilor Externe – Centrul de Pregătire  şi Instruire Consulară.

De asemenea, a efectuat numeroase misiuni temporare şi permanente la oficiile diplomatice ale României în străinătate, în domeniul consular, iar din 21 septembrie 2011 a ocupat funcția de consul general la Lyon, în Franţa.

Conform site mae.ro, Gabriela Dancău s-a născut în anul 1977, este căsătorită și are un copil. Cunoaște bine limba franceză, spaniolă, engleză, italiană și rusă. Este autorul a două lucrări în domeniul diplomatic: „Visa on line”, lucrare apărută la Academia Diplomatică în anul 2003 și “Globalisation et régionalisation – défis pour l’économie mondiale”, apărută în anul 2009 la Centre d’études diplomatiques et stratégiques din Paris.

Gabriela Dancău a declarat în fața Comisiilor parlamentare de politică externă, că România și-a regăsit permanent în Spania un aliat ferm în îndeplinirea aspirațiilor sale europene și euroatlantice, iar prioritatea mandatului său va fi dezvoltarea relațiilor bilaterale și a celor cu comunitatea românească. „O dimensiune importantă a mandatului de ambasador în Regatul Spaniei o va constitui continuarea dezvoltării relațiilor bilaterale, cu accent în mod special pe domeniul economic. De asemenea, relația cu comunitatea românească din Spania va constitui pentru mine o prioritate, ambasada și consulatele îmi doresc să devină spații deschise și primitoare pentru organizarea de evenimente de tot felul.”, a menționat Gabriela Dancău.

Pentru că am dorit să realizăm pentru comunitatea românească din Spania o prezentare de ansamblu a noului ambasador care va reprezenta pentru următorii patru ani România în această țară, am rugat câțiva prieteni și colegi din Franța să ne trimită impresii despre diplomatul de carieră Gabriela Dancău și despre activitatea în cadrul consulatului român de la Lyon. Așadar, am ales pentru dumneavoastră câteva dintre opiniile primite de la colegii și colaboratorii noștri din Franța.

Cristina Hermeziu (Jurnalist): «Chapeau, Excelența Voastră!»

«Să fii la dispoziția românilor, cei plecați prin lume! Sună patetic, utopic, idealist? Am o altă variantă de răspuns. Se întâmpla cu ceva ani în urmă, la Paris. O bună prietenă, în trecere prin orașul de pe Sena, pățește ce li s-a întâmplat multor turiști, avizați și neavizați: i se fură portofelul și actele, pe cel mai seducător bulevard al lumii: Champs-Élysées!

Era într-o sâmbătă, iar avionul spre casă era … duminică. Cum să pleci fără acte? Imposibil! În disperare de cauză, am sunat pe telefonul personal al singurei persoane pe care o cunoșteam la consulatul României de la Paris. Am sunat-o pe Gabriela Dancău, într-o sâmbătă care ar fi trebuit să fie și pentru ea personală, dezinvoltă, fără griji profesionale. Și nu știu cum s-a făcut, dar s-a rezolvat! Chapeau! (Jos pălăria!)

Și iarăși nu știu cum s-a făcut, dar Gabriela Dancău a fost singurul consul care spunea în dreapta și în stânga românilor care veneau să scoată bani din buzunar ca să-și supra legalizeze tot felul de acte: „Nu mai dați bani pe ștampile puse peste ștampile! Spuneți-le francezilor care vi le cer că există un acord între România și Franța pentru recunoașterea reciprocă a actelor deja legalizate în țările de origine!” Și Gabriela Dancău ne făcea „cadou” tuturor câte o copie după decretul neștiut și salvator. Din nou: Chapeau!

După Paris, Gabriela Dancău a coborât spre Lyon, unde consulatul pe care l-a păstorit avea să devină cu mult mai mult decât locul unde se descâlceau, între cele firești, de multe ori și cele mai teribile povești de români, fiecare cu nevoile, cu încurcăturile sau cu afacerile sale. Fără nicio obligație și mai ales fără să aibă fonduri alocate pentru astfel de misiuni, Gabriela Dancău a făcut din consulatul de la Lyon și o instituție culturală care a pus în vitrină artiști, scriitori, muzicieni și pictori români, cu entuziasm, cu gust, și cu drag de creatorii care ne reprezintă în lume. Chapeau!

Nu, nu e nici patetic, nici utopic, nici idealist. Distinsă, cu simplitate, elegantă, cu discreție, caldă și luminoasă, Gabriela Dancău este unul dintre oamenii aceia rari pentru care meseria de a fi la dispoziția românilor oriunde în lume, e chiar o profesiune de credință cu miez. Chapeau, Excelența Voastră, doamnă ambasador!» 

Ana Maria Olariu (Om de afaceri): Oameni de calibrul Gabrielei Dancău sunt o raritate!

«În primul rând, Gabriela Dancău este unul dintre puținii diplomați de carieră profesioniști pe care Ministerul Afacerilor Externe din România îi are în cadrul instituției sale. Într-un sistem bolnav, plin de penali, șpăgari, „nepoate … și nepoți…”, majoritatea semi analfabeți, numiți pe criterii politice și bani grei în importante funcții de conducere în diverse domenii de activitate, oameni de calibrul Gabrielei Dancău sunt o raritate. Dacă prin unele ambasade și consulate din Europa au ajuns personaje precum cele de mai sus, care se complac să trăiască într-o permanentă vacanță pe bani publici, profesional fiind zero barat, în Franța, situația este diferită. Un exemplu demn de tot respectul este Gabriela Dancău care, prin propriile forțe, a reușit să transforme consulatul român de la Lyon într-o instituție pe care, noi o numim simplu: ACASĂ! Mult succes stimată doamnă ambasador! Cu siguranță, ne veți lipsi foarte mult!» 

Vasile Datcu (Scriitor): Am cunoscut mai mulți … „șoareci” decât oameni

«Trăiesc în Franța mai bine de 14 ani. Despre cei care s-au vânturat pe la consulatele și ambasadele românești din această splendidă țară, pot spune cu precizie că, am cunoscut mai mulți … „șoareci” decât oameni.

În ceea ce o privește pe Gabriela Dancău, consulul general român de la Lyon, cuvintele mele sunt de prisos! Și totuși, o voi descrie pentru voi, așa: modestie, bunătate, credință, omenie, simplitate, cinste, seriozitate maximă, frumusețe, sensibilitate, familist de rangul I, eleganță, puritate, profesionalism desăvârșit! Iată câteva slove pe care sunt convins că le veți înțelege sensul și măreția.» 

Acestea fiind spuse, sperăm ca noul ambasador care va reprezenta România în Spania să ne fie tuturor românilor din această țară, un balsam pentru minte, inimă și suflet și un exemplu pentru demnitate și onoare. Din partea noastră, sincere felicitări, putere de muncă și, mult succes!

Autor: Kasandra Kalmann Năsăudean, Mihai Adrian Cristescu – Redacția/ Occidentul românesc

Articol publicat și în ediția tipărită a lunii septembrie 2016.