Ce trebuie să știm despre alegerile europene din 2019
În perioada 23-26 mai 2019, europenii vor vota asupra componenței noului Parlament European. Acesta este momentul în care îți poți face vocea auzită. În urma votului care va avea loc în mai 2019 vor fi aleși cei 705 eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul UE până în 2024.
Ce trebuie să știi. Este important să ai în vedere anumite detalii privind legislația electorală, precum vârsta minimă de votare sau votul în diaspora, care diferă de la țară la țară. Pe site-ul alegerilor europene veți găsi informații despre cum puteți vota, știri și rezultatele alegerilor din 2019. Spre exemplu, în România, urnele se deschid duminică, 26 mai 2019. Cetățenii români care locuiesc într-o altă țară din UE au dreptul să voteze fie pentru candidații din România în secțiile de votare organizate în cadrul ambasadelor sau consulatelor, fie pentru candidații din țară de reședință.
Care este miza? Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene. Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi. Pentru a afla mai multe detalii despre ce a făcut UE pentru tine și regiunea ta, consultă https://what-europe-does-for-me.eu/
În plus, pe acest website poți afla mai multe informații despre impactul UE asupra sănătății, locurilor de muncă, cumpărăturilor, educației, familiei și economiilor.
Cu toții suntem implicați. Fiecare dintre noi are motivele sale de a merge la vot. Tu de ce votezi? Aruncă o privire peste această prezentare generală și spune-le prietenilor tăi care sunt ideile tale. Europa ne aparține tuturor, iar participarea la vot este primul pas prin care poți să contribui la dezvoltarea democrației europene. Înscrie-te pe https://www.dedataastavotez.eu/ pentru a te implica, iar apoi invită-ți prietenii și familia să facă același lucru.
Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța votului, sunt organizate o serie de evenimente pe această temă în toată Europa. Află ce se întâmplă în regiunea ta: https://romania.dedataastavotez.eu/ Dacă ești pregătit să-ți dedici câteva ore pe lună pentru a consolida participarea cetățenească, implică-te: https://www.dedataastavotez.eu/join_the_team
Descarcă aplicația „Citizens’ App”, care îți oferă informații referitoare la impactul Uniunii Europene asupra mai multor aspecte ale vieții noastre.
De ce să mergi la vot pentru alegerile europene din mai 2019? Ca europeni, ne confruntăm cu numeroase provocări, de la migrație până la schimbările climatice, de la șomajul în rândul tinerilor până la protecția datelor. Trăim într-o lume competitivă, tot mai globalizată. În același timp, referendumul privind Brexitul ne-a demonstrat că UE nu este un proiect irevocabil. Și, în timp ce mulți dintre noi luăm democrația de bună, fiind convinși că nu va dispărea niciodată, ea pare să fie supusă unor amenințări tot mai mari, atât în teorie, cât și în practică.
De aceea, am început să construim o comunitate de susținători care să ne ajute să încurajăm o mai mare prezență la vot la alegerile europene. Intenția noastră nu este să vă spunem cu cine să votați, ci dorim să pledăm pentru actul în sine, pentru participarea la vot, care reprezintă o implicare în procesul democratic, și pentru exprimarea votului în cunoștință de cauză și fiind pe deplin informați. Dorim să folosim puterea de convingere a conversațiilor față în față și să construim o comunitate de susținători în întreaga Europă, care să sprijine cauza participării la vot și să pledeze pentru însăși ideea de democrație, ideea potrivit căreia noi toți, împreună, decidem în ce fel de Europă vrem să trăim.
Deoarece, de data asta, nu este de ajuns să speri că viitorul va fi mai bun: de data asta, fiecare dintre noi trebuie să își și asume responsabilitatea pentru viitor.
Alegerile europene 23 – 26 mai 2019. Următoarele alegeri europene vor avea loc între 23 și 26 mai 2019, când toți cetățenii adulți din statele membre ale UE vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. Contribuie la conturarea viitorului Europei, mergând la vot!
Ultimele alegeri europene din 2014 au fost cele mai mari alegeri transnaționale organizate vreodată în același timp. De data aceasta, miza este și mai importantă. Votând, vei contribui la decizia privind Europa din anii ce vin. Alegerile europene din mai 2019 vor avea un impact direct asupra vieții tale. Ele vor decide cum va acționa Europa în următorii ani pentru a răspunde preocupărilor tale legate de locurile de muncă, de afaceri, securitate, migrație și schimbările climatice.
Deoarece Europa este a noastră, a tuturor, ar trebui să luăm aceste decizii împreună. Așa că nu este important să votezi doar tu, ci și familia, prietenii, vecinii și colegii tăi. Când toată lumea votează, toată lumea câștigă.
Procedura de vot. Deși există unele reguli comune privind alegerile, o serie de aspecte diferă de la o țară la alta, cum ar fi posibilitatea de a vota prin corespondență sau în străinătate. Detalii specifice despre numele candidaților și despre secția ta de vot vor deveni, treptat, disponibile. Contactează autoritatea electorală din țara ta pentru a afla ultimele noutăți.
Dacă locuiești într-o altă țară a UE, ar trebui să ai posibilitatea să îți alegi deputatul european acolo. Dacă țara ta de origine permite votul în străinătate, s-ar putea să ai posibilitatea să te prezinți la urne și în țara-gazdă. Verifică la ambasada ta dacă acest lucru este posibil. Evident, poți vota o singură dată: fie în țara de origine, fie în țara-gazdă, în niciun caz în ambele. Trebuie să schimbăm Europa, să o facem mai eficientă și să oferim un răspuns la preocupările cetățenilor, bazându-ne pe ceea ce am realizat deja.
Alegerile europene: câte deputați europeni va avea fiecare țară în 2019? Distribuția locurilor în Parlament se va modifica după următoarele alegeri europene ca rezultat al Brexit. Aflați care sunt cifrele din infograficul nostru.
Deputații europeni și-au dat acordul pe 13 iunie la un proiect de decizie al Consiliului European, pe baza unei propuneri anterioare a Parlamentului. Aceasta duce la o reducere a numărului total de locuri după intrarea în vigoare a retragerii Regatului Unit din UE, dar și la alocarea unui număr suplimentar de deputați anumitor țări UE.
Noile norme vor intra în vigoare la timp pentru alegerile europene din 23-26 mai 2019, după ce vor fi aprobate de liderii UE. Acestea au fost aprobate oficial de liderii UE la summit-ul din Bruxelles din 28-29 iunie.
În prezent, Parlamentul are 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele UE. În urma deciziei, 27 din cele 73 de locuri ce aparțin acum Marii Britanii vor fi redistribuite către alte țări, iar 46 vor fi păstrate pentru viitoarele extinderi. Acest lucru înseamnă că numărul deputaților care vor fi aleși în 2019 va fi de 705.
Redistribuirea locurilor aprobată de deputații europeni garantează că nicio țară din UE nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice.
Decizia ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament.
Noua distribuție va intra în vigoare după ce Marea Britanie va fi părăsit UE. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să aibă loc la sfârșitul lunii martie 2019. Distribuția locurilor în Parlament va fi modificată după Brexit.