Bibliotecile Prichindeilor în Diaspora

327

 

Ce este Biblioteca Prichindeilor în Diaspora?

Biblioteca Prichindeilor este o inițiativă civilă și comunitară de educație non-formală a copiilor români din diaspora, un proiect menit să unească în jurul cărților pentru copii comunitatea românilor din afara granițelor țării.

Cum a început?

Din dorința de a avea acces la o gamă cât mai variată de cărți pentru proprii copii, Ana Răduleț a inițiat o primă bibliotecă la Praga în ianuarie 2021, oferind spre împrumut, printr-un catalog online, titluri din colecția personală, cu speranța că și alți părinți din comunitate vor fi dispuși să contribuie, creând astfel un fond de carte valoros, disponibil pentru toți cei implicați. Împrumutul gratuit a fost completat, pe de o parte, de întâlniri frecvente de joacă și lectură care facilitau schimbul de cărți și dezvoltarea unor legături puternice între familii, și, pe de altă parte, de comenzi centralizate de cărți din România.

Cum s-a dezvoltat?

Inițiativa a fost primită cu mare entuziasm atât în rândul părinților și copiilor cu drag de citit, cât și în rândul editurilor din țară care au contribuit cu donații și au devenit parteneri de nădejde ai bibliotecii. Vestea despre acest proiect s-a împrăștiat prin lume și așa au apărut oameni dornici să creeze propriile comunități prin lectură și povești în limba română. Prin implicarea unor mame pasionate să păstreze vie limba română în viața copiilor lor și a unor românce active în mediul didactic în diaspora, Biblioteca Prichindeilor a devenit o rețea europeană – ea există acum în 8 țări: Belgia, Cehia (Praga), Croația, Danemarca, Finlanda (Helsinki), Italia (Bologna), Polonia (Cracovia), Spania (Madrid și Tarragona). Bibliotecile funcționează independent, însă coordonatoarele comunică îndeaproape, stabilind strategii comune, împărtășind idei, bucurii și planuri de viitor și depășind împreună obstacolele.

Biblioteca Prichindeilor în cifre

De la 50 de cărți disponibile în ianuarie 2021, la Praga sunt acum peste 700 de volume, care au ajuns la aproape 70 de familii, pentru peste 1500 de împrumuturi. La nivel european, Bibliotecile Prichindeilor, apărute în diverse momente cuprinse între toamna 2021 și primăvara 2022, au un fond cumulat de peste 2500 cărți de care se bucură peste 250 de familii.

Sprijin financiar

În 2022, prin PFA Ana Engrth Răduleț, inițiatoarea proiectului,  biblioteca primește sprijin financiar nerambursabil de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru achiziții de „Cărți noi la Bibliotecile Prichindeilor în Diaspora”, titluri atent selecționate și adaptate nevoilor fiecărei comunități.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.

Comunicat: 

Ana Engrth Răduleț
Biblioteca Prichindeilor din Praga
+420 737 217 648

FB: https://www.facebook.com/prichindeipraga/

IG: @biblioteca_prichindeilor