Aventura Bibliotecilor Prichindeilor în diaspora continuă cu evenimente de joacă și lectură
O gașcă de mame și-a pus în gând să lupte în diaspora pentru educația în limba română a copiilor lor, punându-le la dispoziție atât lor, cât și celorlalți membri ai comunității românești interesate de acest subiect, cărți de valoare ca mesaj, scriitură și estetică.
Peste 2500 de cărți sunt disponibile în Rețeaua Prichindeilor în 8 țări, iar de ele se bucură mai mult de 250 de familii. Bibliotecile sunt prezente în Belgia – cu sediul în Roeselare și acces în întregul teritoriu, Bologna, Cracovia, Croația – cu sediul în Zagreb și acces în întreg teritoriul, Danemarca, cu sediul în Aarhus, Helsinki, Madrid – recent lansată, se adresează românilor din Madrid și din zonele limitrofe, Praga, Tarragona.
În perioada iunie – noiembrie 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni acordă finanțate acestui proiect pentru ca fiecare bibliotecă să aibă parte de aproximativ 150 de cărți noi. O parte dintre aceste titluri au ajuns deja la biblioteci și bucură prichindeii din comunitățile lor.
Biblioteca Prichindeilor din Belgia a dat startul evenimentelor de promovare, în context de joacă și lectură, a cărților care îi îmbogățesc portofoliul, cu lansarea unui hub la Bruxelles.
Anamaria Vition, coordonatoarea bibliotecii, povestește: „Hub-ul de la Biblioteca Neerlandofonă din Jette este un punct de distribuție și retur al cărților pentru părinții care locuiesc în Bruxelles. Având deja mai multe familii interesate să împrumute, mi-am dorit să le facilitez accesul la cărți și fără acest hub ar fi trebuit să le trimit cărțile prin poștă. Evenimentul prin care am lansat hub-ul a marcat și aniversarea de 1 an a bibliotecii din Belgia, și a fost cu totul special pentru că am avut-o alături de mine pe Ana Răduleț, care a venit din Praga pentru această ocazie. Pe urmă, a fost prezentă doamna Ambasadoare Andreea Păstârnac, fapt care pentru mine a însemnat o validare din partea autorităților că eforturile noastre sunt valoroase pentru comunitatea de români. A mai venit președintele asociației de români din orașul în care locuiesc, Roemenen uit Roeselare VZW, această asociație fiind cea care mi-a facilitat accesul către comunitate în urmă cu un an. Pe scurt, acest eveniment a fost transformarea în realitate a visului din urmă cu un an, de a crea o comunitate în jurul cărților.”
La sfârșitul lunii august, de Ziua Limbii Române, Biblioteca Prichindeilor din Comunidad de Madrid a avut o intervenție de lectură în cadrul evenimentului organizat de Institutul Cultural de la Madrid la biblioteca municipală Ivan de Vargas. Pentru că publicul urma să fie bilingv, au fost integrate elemente de limbă română și spaniolă în activitățile la care au participat aproximativ 25 de familii.
Am alternat momentele de lectură cu joacă inspirată din exerciții teatrale și, cu ocazia asta, copiii spanioli au putut cunoaște cum sună limba română, ce narațiuni ne spunem, că limbile noastre sunt înrudite. Tratând spaniola și româna în mod egal, pentru copiii români – vorbitori ai ambelor limbi – am normalizat bilingvismul și ideea că e nu doar posibil dar și dezirabil să le vorbească la fel de bine pe amândouă, că cititul și cărțile le sunt prieteni pe acest drum.” (Oana Darie, coordonatorul Bibliotecii Prichindeilor din Comunidad de Marid)
Evenimentul a fost unul de succes, iar părinții și-au exprimat interesul de a participa la acțiuni viitoare ale bibliotecii. Începând din octombrie, în Comunidad de Madrid vor avea loc întâlniri lunare de împrumut de carte și joacă în spațiul academiei Wonderlang din Móstoles.
Tot cu ocazia Zilei Limbii Române, la Biblioteca Prichindeilor din Helsinki a avut loc un eveniment organizat de Ambasada României în Finlanda.
„Am pregătit pentru eveniment un stand de prezentare cu peste 20 de cărți scrise doar de autori români, dar si două cărți ale autorului finlandez Tove Jansson, traduse în limba română.
Proiectul Bibliotecii a fost primit cu mult entuziasm de către oamenii prezenți la eveniment, de la părinți interesați de cărți pentru copiii lor, la oameni dornici sa doneze cărți sau sa ne pună în legătură cu edituri din țară care ar putea sa ne devină parteneri în acest proiect.”, mărturisește Andreea Derla.
Prichindei în acțiune este felul în care Bibliotecile Prichindeilor se identifică cel mai adesea în activitățile pe care le pregătesc copiilor. Cea de-a patra întâlnire a Bibliotecii Prichindeilor din Danemarca a avut ca temă spațiul cosmic și a entuziasmat tare comunitatea din Aarhus, reunind aproximativ 25 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani.
Cătălina Hansen povestește: Am citit, împărțiți în două grupe de vârste, am vizionat un scurt film educativ despre mișcarea lunii în jurul pământului, apoi am construit rachete bi-dimensionale și am pictat planete, în timp ce am discutat despre ele. Copiii au fost extraordinar de atenți și absorbiți de temă și activități și și-au manifestat interesul pentru evenimentele viitoare.
La Biblioteca Prichindeilor din Cracovia, evenimentul din luna septembrie a fost foarte reușit și datorită cărților nou achiziționate cu sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care i-au încântat pe cititorii mici și mari deopotrivă. Peste 14 familii au participat la eveniment și 19 copii au zburdat liberi prin lumea cărților, plecând acasă cu 67 de cărți.
Următorul eveniment va avea loc in luna octombrie și va fi o combinație de workshop interactiv de învățare prin joacă. Mai exact, intenționăm să aducem planșe cu alfabetul și literele speciale cu diacritice românești și să explicăm cum aceste litere și sunete sunt diferite de cele din limba poloneză, pe care ei o învață la grădiniță și scoală. O alternativă la acest workshop, pentru copii de vârste mai mici, este întâlnirea care va avea ca temă emoțiile și cum împărțim/oferim., ne povestește Gabriela Popescu, coordonatoarea bibliotecii.
Pe 11 septembrie, în republicile Cehă și Croată s-au întâmplat, sincron, evenimente importante pentru comunitatea românească. Asociația Românilor Din Republica Cehă a organizat, cu sprijinul Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni, cea de-a zecea ediție de Sărbătoarea Românilor, după trei ani de pauză din cauza pandemiei. S-au adunat laolaltă peste 500 de persoane dornice de muzică românească ușoară și tradițională, de mâncare bună și de cărți pentru copii. Biblioteca Prichindeilor din Praga s-a implicat cu un stand de prezentare a cărților disponibile pentru împrumut gratuit și cu o mică selecție de cărți de vânzare, atent selecționate de Asteroidul B612 și Cărturești.
„M-a surprins numărul mare de părinți și copii dornici să răsfoiască cărțile noi – la eveniment au participat atât familiile prietene ale bibliotecii, cât și aproximativ 15 familii noi, care s-au bucurat să afle că această inițiativă există și că se pot accesa cărți în limba română la Praga. S-au returnat și împrumutat cărți și păstrăm legătura pentru evenimente viitoare.”
În Republica Croația, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită pe 11 septembrie. Renumitul autor de cărți pentru copii, Alec Blenche, a fost invitat de onoare al evenimentului și a reușit să emoționeze profund audiența. El a susținut un moment muzical alături de fiica sa Emma, copii și adulți au cântat împreună într-o atmosferă deschisă și primitoare. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu mai multe cărți împrumutate de la bibliotecă de către prichindeii prezenți. Pe 23 septembrie, La Rijeka, Asociația Românilor din Republica Croația în parteneriat cu Biblioteca Prichindeilor din Croația organizează o întâlnire cu aproximativ 45 de copii reuniți pentru un spectacol de marionete al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, moment urmat de un atelier de confecționat păpuși.
Comunicat și foto: