Alexandru Lăcătuş, pianistul român care „dăruie” sănătate cu mănuşile de box

Ajuns în Spania la vârsta de 20 de ani cu scopul de a-şi găsi un drum în viaţă ca pianist, tânărul Alexandru întâlneşte însă boxul, sport care-i va schimba complet traiectoria profesională. „Viața lui parcă este inspirată dintr-un film”, spun cei care îl cunosc. Şi aşa şi este. Întotdeauna s-a simţit atras de acest sport, dar numai atunci când a depăşit bariera vârstei de 20 ani şi-a început cariera în acest domeniu. Disputase, la 15 ani, un meci de box amator, dar planurile sale de viitor erau altele. Adolescent fiind, ceea ce-l impulsiona în viaţă era muzica. Doar după sosirea în Spania existenţa sa cunoaşte o importantă turnură, dedicându-şi toate eforturile pentru a deveni un nume în lumea sportului cu mănuşi.

Alexandru Lăcătuş (născut pe 12 martie 1973, în Vulcan, România) nu mai este, astăzi, o prezenţă activă în lumea boxului profesionist, dar nici nu s-a îndepărtat de ring. Îşi dedică o importantă parte a vieţii sale antrenării iubitorilor acestui sport, nu pentru a-i dirija către boxul profesionist, ci pentru întărirea sănătăţii şi sporirea sentimentului de fericire. Alexandru este foarte cunoscut şi recunoscut — era numit „bombardierul”, datorită forței sale — în lumea pugilismului spaniol. El a plecat în căutare de noi  oportunităţi pe alte meleaguri doar obligat de circumstanţe. Ştia să cânte la pian (artă pe care a dobândit-o în ţara natală) şi, astfel, şi-a câştigat existenţa pentru o perioadă de timp, cântând în baruri, cluburi şi hoteluri din Elveţia şi Germania. „Voiam să cunosc lumea”, mărturiseşte într-un interviu acordat publicației „El Confidencial”. Şi de aceea, la vârsta de 20 de ani, şi-a adunat lucrurile şi a plecat la Madrid. Chiar dacă intenţia sa era de a continua în lumea muzicii, un cunoscut îi înlesneşte contactul cu boxul şi, de atunci până în prezent, nu şi-a mai scos mănuşile. Întotdeauna a ştiut să-şi câştige o pâine „niciodată nu am răbdat de foame”, mărturiseşte el.

„De la meciuri de amatori am trecut în lumea boxului profesionist”, îşi aminteşte el. L-a cunoscut pe José Valenciano, un nume de referinţă în lumea pugilismului spaniol şi, sub îndrumarea acestuia, a ajuns să fie declarat campion al Spaniei, ulterior al Europei, la categoria semigrea, fiind, de asemenea, dublu challenger la titlul mondial. În acea perioadă a lăsat muzica în plan secundar. „Niciodată nu am crezut că boxul îmi va aduce atâtea în viaţă, mi-a deschis multe uşi şi a fost fundamental pentru cariera mea”, mărturiseşte Alexandru. „Îţi dă multă încredere şi securitate”, mai subliniază el. În prezent lucrează în cunoscuta sală Bingo Roma din Madrid. Securitate, relaţii publice – face de toate. „Sunt peste tot”, spune, chiar dacă, în prezent, ceea ce îi răpeşte cel mai mult timp este grija pe care o dedică iubitorilor boxului.

A pus bazele unui proiect dedicat publicului „fitness”, pentru ca persoanele să se simtă bine cu ele însele şi utilizând boxul ca o unealtă pentru îngrijirea sănătăţii. „Este vorba de a întări corpul şi, de asemenea, de a învăţa tehnici de apărare”, spune Alexandru, care scoate în evidenţă valorile sportului cu mănuşi. „Lumea crede că ar fi un sport agresiv, dar vorbim de o artă care, pe zi ce trece, este mai apreciată de publicul larg. Este la fel de complet precum înotul şi însăşi Mireia Belmonte a mărturisit că îl practică”, declară românul, fost campion al Spaniei, al Europei şi câştigător al titlului mondial în cadrul comunităţii ţărilor latino-americane.

Puțin câte puțin, la centrul „The Core Sports Club”, sediul clubului pugilistic orientat spre obţinerea unei înalte capacităţi şi pregătiri fizice, dirijat de către Alexandru Lăcătuş, se prezintă din ce în ce mai mulţi elevi. Şedinţele dure constau în cursuri mixte cu o durata de 55 de minute, la care se predau cunoştinţe de box în vederea îmbunătăţirii sănătăţii; rezistenţă, echilibru, tonifiere, agilitate. Promovarea acestui nou concept este în vogă în sălile de sport din marile metropole, precum New York şi Los Ángeles. Toate exerciţiile se concentrează pe îmbunătăţirea stării de sănătate a oricărei persoane cu vârsta peste 16 ani. „Vin oameni cu simptome de anxietate, depresie, iar prin intermediul boxului „descărcăm” această presiune care blochează, încleştează persoana. Şi adevărul este că într-adevăr se simt bine”, spune Alexandru.

Ceea ce este interesant este faptul că mai mult de jumătate din grupul pe care îl antrenează sunt femei. „Pe zi ce trece numărul elevilor este în creştere, iar în ceea ce priveşte femeile, cred că şi-au dat seama că este vorba de un sport complet, prin intermediul căruia uiţi de toate. Ca şi cum ţi-ar fugi toate gândurile”, explică instructorul. Ne spune că în timpul orelor „nu este loc pentru relaxare şi odihnă, descărcarea tensiunii musculare se face cu conştiinciozitate, iar rezultatul este că te simţi puternic. Chiar dacă din cele mai vechi timpuri era considerat un sport pentru bărbaţi, pe zi ce trece femeile se simt din ce în ce mai atrase de această lume. Femeia este mai disciplinată şi cred că ajunge să înţeleagă mult mai repede tehnicile acestei arte”, recunoaşte el.

Lăcătuş scoate în evidenţă partea ludică a boxului. Trebuie menționat că „nu sunt antrenamente tipice pentru un boxer”. Întotdeauna se caută partea ludică, „pentru ca divertismentul să cuprindă totul, lăsând loc râsetelor”. Vocaţia sa de pianist există în continuare, în stare latentă. „Încă mai cânt, în particular, dar prefer să rămân cu boxul. Muzica este pentru relaxare, iar boxul este pentru a te stimula”, conchide Alexandru. În calea lui, s-a intersectat, de asemenea, cu industria cinematografică şi a jucat în trei filme – „Matar al Ángel”, „Trileros’ y ‘Plauto” – fără a avea însă o continuitate ulterioară în lumea de celuloid. „Niciodată nu poţi şti dacă într-o bună zi nu voi mai interpreta vreun rol”, crede el. Acum se gândeşte doar la acest nou proiect, acela de a proteja sănătatea învățăceilor săi. Sursa: elconfidencial.com

Traducere: Mario Apostol

Editare: Camelia Jula