Vizita de lucru în Spania a secretarului de stat al DRP

În perioada 7 – 9 octombrie 2022, secretarul de stat, Gheorghe Florin Cârciu, împreună cu o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei.

În prima zi de lucru, secretarul de stat a vizitat parohia Sf. Apostol Iacob din Aranjuez și a avut o întrevedere cu primarul orașului, Maria José Martinez De la Fuente.

Principalele teme de discuție au vizat programe de finanțare nerambursabilă derulate în prezent de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și contribuția la procesul de integrare a cetățenilor români, oportunități de muncă, de studii și dezvoltarea de proiecte comune în zonă.

Oficialul spaniol și-a exprimat susținerea pentru comunitatea românească precum și pentru parohiile ortodoxe care deservesc credincioșii români din Comunitatea Autonomă Madrid.

Agenda vizitei de lucru a delegației Departamentului Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în Regatul Spaniei, a continuat cu întrevederi cu mediul asociativ românesc la o serie de evenimente din comunitate.

Un moment important al vizitei la Madrid a delegației Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a fost reuniunea cu membrii comunității românești organizată la sediul ambasadei, sâmbătă, 8 octombrie 2022.

La reuniune au fost prezenți peste 50 de persoane, reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Madrid, Asturia, Aragon, Andaluzia, Catalonia și Comunitatea Valenciană.

Într-un dialog deschis și antrenant, cei prezenți au primit o serie de sfaturi utile din partea delegației Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în contextul programelor de finanțare derulate și a dezvoltării segmentului de proiecte destinate românilor din Regatul Spaniei.

Secretarul de stat a lansat propuneri de proiecte și acțiuni de consolidare a mediului asociativ românesc, de creștere a spiritului civic și de identificare a celor mai eficiente inițiative, pentru păstrarea și întărirea identității românești, în primul rând pentru copiii români din Spania.

Conform ambasadei, comunitatea românească din Spania, a doua cea mai mare comunitate de români din diaspora, este un model de integrare în societatea țării gazdă și joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, având o contribuție esențială la dezvoltarea economiei locale.

Comunicat și foto: Ambasada României la Madrid, Occidentul Românesc.