Valencia în tricolor românesc: flashmob în premieră în Spania, cu ocazia Zilei Naţionale a României

1

Pentru a marca Ziua Naţională a României, Asociaţia Suflet Românesc – Alma Rumana a organizat, în colaborare cu Asociaţia Românilor din Valencia (AROVA) şi grupul de dans popular românesc Datina, un flashmob cu tematică folclorică românească, acţiune ce a reprezentat o premieră în Spania. Aceasta a avut loc sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17:00, în Plaça La Mare de Déu dels Desamparats (Plaza de la Virgen), una din pieţele publice emblematice ale Valenciei.

2

La ora stabilită, în piaţă au răsunat acordurile cântecului popular „Cântă cucu-n Bucovina”, spre surprinderea turiştilor aflaţi în zonă. Din toate colţurile pieţei şi de pe străzile laterale au început să curgă participanţii, strângându-se în jurul interpretului Gheorghe Caulea, care a emoţionat până la lacrimi publicul prezent.

5

Apoi, şaptezeci de dansatori, români, dar şi spanioli, din Valencia şi localităţile limitrofe, au început dansul în ritm lent, specific ardelenesc. Lor li s-au alăturat şi persoane din public. Ritmul jocului a crescut şi a trecut la cel specific Moldovei, iar la final s-a transformat într-o sârbă oltenească, la care a participat aproape tot publicul din piaţă, inclusiv un grup de turişti chinezi. Evenimentul a avut loc în prezenţa şefului serviciului consular român din Castellón de la Plana, Dragoş Viorel Țigău.

3

Scopul acţiunii a fost de a demonstra unitatea comunităţii româneşti din zonă. Copiii mai mici, care nu au putut intra în horă, şi-au încurajat părinţii de pe margine, fluturând steaguri tricolore. O pancartă cu inscripţia „1 Decembrie – Ziua Naţională a României/Dia de Rumania/Dia de Romania” (în română, castellană şi valenciană) a fost prezentă în piaţă pe toată durata evenimentului, alături de drapelul românesc. Flashmob-ul s-a încheiat cu intonarea imnului României de către participanţi şi aplauze.

6

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Consulatului României la Castellón de la Plana, al Parohiei Ortodoxe „Sfinţii Arhangeli Mihail şi Gavriil” din Valencia şi al Parohiei Ortodoxă “Sfântul Efrem cel Nou” din Torrent, precum şi de susţinerea magazinului de produse româneşti „Alimentacion Acasă” şi a „Limpieza General Eugen” (care au suportat cheltuielile de organizare). Documentarea foto-video a evenimentului a fost realizată de Florentin Silviu Burlă şi Maria Magdalena Epure (Photo & Events VLC).

Redacția OR

7

4