Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează primul laborator „Internet of Things (IoT)” din România

9

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca își intensifică colaborarea cu mediul economic prin lansarea Laboratorului Internet of Things în cadrul Departamentului de Automatică a Facultății de Automatică și Calculatoare. Evenimentul de lansare are loc joi, 20 iunie a.c., iar conceptul acestuia este unic în România. De acest laborator vor beneficia, anual, peste 2000 de studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și cercetători, conform stiriletransilvaniei.ro

Conceput ca un spațiu educațional, dar și un incubator de proiecte în domeniul IoT, laboratorul a fost dotat cu multiple platforme de dezvoltare pentru implementarea hardware a proiectelor prototip, dar și platforme industriale “IoT ready” pentru dezvoltarea și demonstrarea unor soluții, sau integrarea cu sistemele existente.

Laboratorul a fost dezvoltat pentru activități didactice și de cercetare, pentru dezvoltarea de proiecte de diplomă și disertație, teze de doctorat, precum și pentru dezvoltarea de proiecte în colaborare cu alte universități, institute de cercetare și companii din mediul economic, locale, naționale sau internaționale.

Investiția în acest laborator va permite studenților să testeze, să simuleze şi să pună în practică diferite tehnologii și sisteme specifice industriei conectate IoT, ajutându-i să se pregătească pentru o carieră în inginerie, în concordanță cu cerințele Industriei 4.0. Astfel, studenții vor avea oportunitatea să proiecteze și să configureze sisteme complete la nivelul actual de tehnologie.

Proiectele dezvoltate la nivel de produs vor fi testate în mediul real în cadrul unor companii naționale și internaționale interesate de domeniul IoT, prin intermediul acordurilor de colaborare încheiate de Universitatea Tehnică.

Industria „Internet of Things (IoT)” estimează că în următorii ani se vor produce peste 50 de miliarde de dispozitive, ceea ce reprezintă o creștere pe plan mondial a echipamentelor conectabile la internet de peste 35%, fapt pentru care majoritatea companiilor care dezvoltă tehnologie hardware/software au luat domeniul foarte în serios.

Lansarea oficială a Laboratorului Internet of Things din cadrul UTCN va avea loc joi, 20 iunie 2019, începând cu ora 10. Laboratorul este amplasat la etajul 3 al corpului S al Facultății de Automatică și Calculatoare de pe strada G. Barițiu, numărul 26-28, Cluj-Napoca.

Domeniul Internet of Things a fost abordat în activitatea de cercetare din Departamentul de Automatică încă de la apariția conceptului, însă activitățile extra-curriculare cu impact major în pregatirea studenților pentru a deveni viitori specialiști au fost desfășurate astfel: Competiția științifică „Internet of Things Student Challenge” – competiție anuală, ce a luat naștere în anul 2016, singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România; Conferințe științifice internaționale organizate anual (IEEE-AQTR, DDECS, Student Forum); Cercul Științific Studențesc „Internet of Things”, începând cu anul 2017; Workshop-uri IoT destinate studenților, organizate cu companii de profil și specialiști din domeniu; Școala de vară „Internet of Things”, lansată în anul 2016.