Cunoaște-ți drepturile! Solicită despăgubirea pentru întârzierea sau anularea zborului!

Întârzierile unor zboruri se întâmplă, dar asta nu înseamnă că trebuie să le accepți. Ai putea avea dreptul la o despăgubire de 600 € dacă zborul a întârziat, a fost anulat sau supra rezervat în ultimii trei ani.

Legislația UE privind drepturile pasagerilor aerieni este cunoscută în mod oficial drept Regulamentul (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004. Greu de reținut, așa că o numim simplu CE 261. Este o lege europeană care solicită companiilor aeriene să despăgubească pasagerii pentru întârzieri mari, anulări și în situațiile în care li se refuză îmbarcarea. Pasagerii care călătoresc pe teritoriul UE și care se încadrează în CE 261 trebuie să primească despăgubiri de până la 600€ pentru întârzierile de peste trei ore. E o mică răsplată pentru toate neplăcerile cauzate de zbor.

Ce este de făcut dacă zborul dumneavoastră în UE întârzie?

Dacă vă aflați într-un zbor în Uniunea Europeană, iată ce trebuie să faceți dacă plecarea dumneavoastră este amânată:

1) Prezentați cartea de îmbarcare și alte documente de călătorie.

Dacă nu aveți carte de îmbarcare puteți prezenta orice alt document de călătorie ce conține codul de rezervare. Acest număr este alocat rezervării zborului dumneavoastră de către compania aeriană și este un cod format din șase caractere, ce pot include atât litere cât și cifre.

2) Întrebați de ce întârzie zborul.

Cu cât este motivul mai specific, cu atât mai bine. Dacă compania aeriană menționează ca motiv „circumstanțe operaționale” sau „deficiențe în siguranța zborului”, cereți mai multe detalii. Această informație este importantă pentru a decide dacă compania este vinovată în cazul în care decideți să reclamați.

3) Notați-vă ora la care ați ajuns la destinație.

Aceasta nu este ora la care roțile avionului ating pista de aterizare, ci ora la care avionul se află la poarta de debarcare și ușile sunt deschise. Dacă întârzierea este mai mare de 3 ore aveți dreptul la compensare.

4) Solicitați companiei aeriene să vă plătească mâncarea și băuturile răcoritoare.

Dacă sunteți nevoit să așteptați în aeroport mai mult decât este planificat, compania aeriană trebuie să vă ofere mâncare și băuturi răcoritoare pe timpul așteptării. Nu este doar ospitalitate, ci necesitate.

5) Nu semnați nimic și nu acceptați orice oferte care v-ar putea anula drepturile.

Aceasta include lucruri ca vouchere de călătorie și alte gratuități. Acestea pot suna atrăgător, însă vă pot anula dreptul la orice altă compensare.

6) Alegeți să așteptați sau să renunțați dacă întârzierea este de peste 5 ore.

Dacă nu doriți să vă continuați călătoria, aveți posibilitatea de a vi se rambursa valoarea biletului și de a primi un bilet pentru un zbor retur către punctul de plecare fără nici un cost suplimentar pentru dumneavoastră.

7) Solicitați companiei aeriene să vă ofere o cameră de hotel.

Dacă sunteți nevoit să rămâneți peste noapte în așteptarea zborului alternativ, compania aeriană trebuie să vă acopere costurile necesare pentru cazare precum și transportul la și de la aeroport, dacă este necesar.

8) Păstrați chitanțele dacă zborul întârziat vă costă bani în plus.

Indiferent dacă este vorba despre pierderea unei rezervări deja plătite, hotel, mașină închiriată sau alte costuri neașteptate, pasagerii zborurilor internaționale – chiar și în cadrul UE – își pot recupera costurile cauzate de întârzierea zborului.

9) Verificați dacă întârzierea zborului este eligibilă pentru compensare.

Doriți să aflați mai multe?

Explorați toate detaliile despre întârzierea zborurilor în UE și aflați mai multe despre drepturile dumneavoastră ca pasager aerian, AICI.

Ce este de făcut dacă zborul dumneavoastră în SUA întârzie?

Pentru zboruri în interiorul Statelor Unite, iată ce trebuie să faceți dacă avionul dumneavoastră nu pleacă la timp:

1) Prezentați cartea de îmbarcare și alte documente de călătorie.

Dacă nu aveți carte de îmbarcare puteți prezenta orice alt document de călătorie ce conține codul de rezervare. Acest număr este alocat rezervării zborului dumneavoastră de către compania aeriană și este un cod format din șase caractere, ce pot include atât litere cât și cifre.

2) Solicitați mâncare, apă și pauze de toaletă în cazul întârzierilor pe pista de decolare.

Dacă zborul întârzie în timp ce vă aflați deja la bordul avionului, compania aeriană trebuie să vă pună la dispoziție aceste drepturi în decurs de 2 ore. După 3 ore (4 ore pentru zboruri internaționale), trebuie să vă permită debarcarea, în cazul în care nu există un motiv întemeiat pentru a nu se debarca.

3) Negociați cu compania aeriană o compensație pentru inconvenientele suferite.

Doriți să aflați mai multe? Explorați toate detaliile despre întârzierea zborurilor în Statele Unite și aflați mai multe despre drepturile dumneavoastră ca pasager aerian.

Aflați cum zborurile internaționale și călătoriile ce includ o escală în UE pot fi eligibile pentru compensare suplimentară, AICI.