Rusia intensifică atacurile și continuă asediul Kievului

La 21 de zile după invazie, trupele ruse și-au intensificat atacurile în Ucraina și au atacat din nou Kievul!

Conform RTVE, Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a raportat astăzi, 16 martie, că în cartierul Șevcenko, ce aparține capitalei Kiev, s-a prăbușit o clădire rezidențială cu 12 etaje și o altă construcție adiacentă. Cel puțin două persoane au fost rănite. În cartierul Șevcenko se află mai multe universități, un centru animat cu baruri studențești, restaurante elegante și galerii de artă, impozanta Poartă de aur, o copie a porții medievale originale a orașului, Catedrala Sf. Sofia din secolul al XIX-lea și Mănăstirea Sf. Mihail cu cupolele aurii.

Alarmele au sunat și la Odesa, Cerkasi, Dnipro, Ivano-Frankivsk, Kirovograd și Hmelnițki. Locuitorii orașelor Izium, Kremenchuk, Bila Tserkva. Nikopol, Mykolaiv, Izmaíl, Poltava și zona Kryve Ozero au fost nevoiți să caute refugiu. Forțele armate ucrainene au lansat o serie de mici contraofensive, a raportat consilierul prezidențial Oleksyi Arestovich, și nu văd nicio schimbare pe fronturile principale.

ONU estimează că peste trei milioane de refugiați au fugit de război, iar procuratura ucraineană asigură că peste o sută de copii au murit.

În ciuda luptelor grele și a bombardamentelor, unele coridoare umanitare funcționează pentru a permite civililor să fugă. Aproximativ 20.000 de oameni au reușit să părăsească Mariúpol, pe Marea Azov, în ultimele ore, după cum a confirmat adjunctul șefului Oficiului Prezidențial ucrainean, Kirill Timoșenko, citat de RTVE.

Mariupol, cu aproximativ 400.000 de locuitori, a fost asediat de trupele ruse, de când a început invazia pe 24 februarie. Aproximativ 2.500 de persoane au murit, potrivit autorităților ucrainene.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí – Senior editor OR

Foto: RTVE