SUA și UE au încheiat un parteneriat pentru facilitarea vaccinării la nivel mondial

În urma summit-ului virtual de miercuri, 22 septembrie a.c., pe tema Covid-19, Președintele american Joe Biden a anunțat un parteneriat al SUA cu Uniunea Europeană pentru facilitarea vaccinării la nivel mondial, în marja Adunării Generale a ONU, potrivit unei declarații de la Casa Albă.

Pornind de la rezultatele Summit-ului G20 privind Sănătatea Globală din mai 2021, ale summit-urilor G7 și SUA-UE din iunie și ale viitorului Summit G20, SUA și UE vor extinde cooperarea pentru acțiuni globale în vederea vaccinării lumii, salvării de vieți chiar din acest moment și construirii unei mai bune securități sanitare, potrivit sursei citate, scrie caleaeuropeana.ro.

Această decizie vine la două săptămâni după ce Organizația Mondială a Sănătății a criticat țările bogate pentru că au acumulat și nu au distribuit vaccinurile împotriva corona virusului și alte resurse pentru pandemie, ceea ce contribuie la apariția focarelor de Covid în întreaga lume, relatează CNBC

Parteneriatul se va baza pe eforturile unui grup de lucru dedicat producției și lanțului de aprovizionare, înființat după summit-ul SUA-UE din iunie, în cadrul căruia participanții s-au angajat să rezolve problemele legate de producția globală de vaccinuri.

Grupul operativ s-a reunit la Washington D.C. în această săptămână, pentru a-și identifica prioritățile actuale, inclusiv monitorizarea lanțurilor de aprovizionare globale pentru vaccinurile Covid, abordarea întreruperilor din aceste lanțuri de aprovizionare și stimularea producției de vaccinuri, potrivit declarației de miercuri a Casei Albe.

Tot miercuri, liderul de la Casa Albă a anunțat că SUA achiziționează încă o jumătate de miliard de vaccinuri Pfizer pentru a le dona națiunilor mai sărace, dublându-și astfel angajamentul total promis la peste 1,1 miliarde de doze. La rândul său, UE s-a angajat să doneze peste 500 de milioane de doze de vaccin.

Statele Unite au imunizat complet 54% din populație, iar cele 27 de țări ale Uniunii Europene au vaccinat complet 61% din populația lor combinată, potrivit autorităților de sănătate publică.

Foto: elconfidencialdigital.com