Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – Premiile Emmy și regulile de construcție

62

Am așteptat cu nerăbdare primul show televizat al stagiunii de premieri, prima ieșire la rampă a unui Hollywood stagnant de atâta vreme sub povara pandemiei. Plus că, fiind membru al Academy of Television Arts and Sciences (Academia de televiziune americană), anul acesta am fost și într-o comisie de nominalizare și apoi am votat, alături de colegii de academie pentru premiile Emmy. Și sunt mereu curios dacă voturile mele au contat în alegerea câștigătorilor, chiar dacă e clar că gusturile mele nu se aliniază mereu cu cele ale Academiei.

Cu mult aplomb și entuziasm, spectacolul a încercat din greu să fie antrenant și distractiv, în bună tradiție a anilor dinainte de pandemie. Numere muzicale, sketch-uri, poante și înțepături au piperat seara și au atras suficient de mulți telespectatori, cea mai mare audiență din ultimii ani. Ceea ce înseamnă că revine interesul pentru celebrele spectacole de premiere care culminează cu seara de Oscar.

Premiații nu au au fost surprinzători, era de așteptat ca producția britanică “The Crown” (Netflix) să câștige cele mai multe premii pentru drama și producția americană “Ted Lasso” (filmată în Anglia, cu majoritatea distribuției britanică, pentru Apple TV) să cucerească laurii pentru comedie. Ambele seriale fiind senzaționale. Bineînțeles că o anumită parte a presei a trebuit să remarce, ca în fiecare an, că sărmanii artiști non-albi n-au câștigat mai nimic. Ca și cum actul artistic în sine e rasist, și votanții Academiei (foarte mulți non-albi) sunt rasiști, și decorurile sunt rasiste și bancurile sunt rasiste, deși prezentatorul a fost cunoscutul actor de comedie afro-american Cedric the Entertainer, și așa mai departe… Pentru cine crede că exagerez vă invit să urmăriți unele canale de televiziune americane.

Și mai mult decât atât. Regulile în orașul Los Angeles sunt încă stricte. Adică pentru adunările în spații închise (interior) participanții trebuie să poarte mască. Cu toate acestea toți invitații la spectacolul Emmy n-au purtat masca în direct, motiv pentru o altă parte a presei să comenteze că bineînțeles vedetele arogante au tupeul să nu respecte regulile ca toți fraierii. Primăria, altfel de o strictețe remarcabilă, a răspuns că există pe undeva printre regulamente o stipulare prin care, dacă e vorba de film, televiziune sau producții muzicale sunt acceptate excepții.

Nemulțumiții din presă nu s-au lăsat convinși. Așa că Academia a găsit răspunsul adecvat. Spectacolul nu a avut loc în interior, ci într-o curte interioară acoperită cu un cort imens. În consecință, după regulile din construcție, invitații au fost, teoretic, afară în aer liber. Deci nu trebuiau să poarte mască, afirmații care au agravat gâlceava cu presa agasantă. Unii comentatori au citat din regulile de construcție locală, până la detaliu, despre ce înseamnă interior/exterior, și așa mai departe…

După numai o zi de la spectacolul decernării premiilor Emmy, circăraia din presă a uitat de actori, regizori, scenariști și serialele lor de televiziune, în favoarea regulilor din construcții. Din păcate, așa cum am mai menționat, nu exagerez eu…

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.