S-a încheiat consulatul itinerant în Insulele Canare (9-16 octombrie 2021)

Ambasada României în Regatul Spaniei anunță încheierea consulatului itinerant în Insulele Canare, care s-a desfășurat în perioada 9-16 octombrie 2021. În acest context, echipa Secției Consulare a Ambasadei care s-a deplasat în Insulele Tenerife și Gran Canaria pentru a furniza servicii și asistență consulară cetățenilor români aflați în zonă, a preluat 290 de solicitări de pașapoarte, a eliberat 9 titluri de călătorie și 275 de acte notariale.

 De asemenea, cu sprijinul atașatului pe probleme de muncă, Cristina Florea au fost organizate reuniuni de informare pe teme de muncă și securitate socială, fiind astfel puse la dispoziția cetățenilor români interesați o serie de informații utile privind prestațiile familiale, alocațiile, ajutoarele pentru șomaj, pensia națională/europeană.

La 11 octombrie 2021, atașatul pe probleme de muncă și sociale Cristina Florea însoțită de consulul Ciprian Bălțoiu a avut o serie de întrevederi cu autoritățile din Tenerife, respectiv: directorul provincial al Institutului Național de Securitate Socială și directorul provincial al Inspecției Muncii.

Principalele teme discutate cu reprezentanții autorităților spaniole: pensiile europene, certificatele de viață, reclamarea conflictelor de muncă, colaborarea dintre INSS Tenerife și CJP Teleorman. Pentru a denunța situațiile de ilegalitate sau de abuz la locul de muncă, Inspecția Provincială a Muncii din Tenerife pune la dispoziția cetățenilor români un formular în limba română – (disponibil inclusiv pe pagina oficială de internet a instituției.: Inspección de Trabajo y Seguridad Social :. (mites.gob.es).).

De asemenea, la 14 octombrie, în Gran Canaria atașatul pe probleme de muncă și sociale și consulul onorific Alina Ramaru au avut întrevederi cu Tomas Jimenez, primarul localității Aldea de San Nicolas; Sivia de la Hoz directorul provincial al Institutului Național pentru Securitate Socială; Andres Fernández directorul provincial și Francisco Guindin, directorul teritorial al Inspecției Muncii și Securității Sociale, precum și cu Jose Julian Suárez, directorul provincial al Institutului Social al Marinei.

În plus, au fost organizate discuții cu reprezentanții Confederației Sindicale Uniunea Generală a Lucrătorilor (Héctor Fajardo și Miguel Caballero), respectiv cu Sergio Fernández coordonatorul delegat al Sindicatului Lucrătorilor în Serviciul de Pază și Protecție, domeniu în care lucrează mulți cetățeni români.

În cadrul reuniunilor au fost abordate aspecte legate de legislația națională și europeană și cooperarea între instituțiile competente din România și Spania, iar reprezentantul ambasadei a menționat importanța informării în limba română a lucrătorilor și a folosirii formularului în limba română pentru a denunța situațiile de ilegalitate sau de abuz la locul de muncă.

De asemenea, la 14 octombrie, atașatul pe probleme de muncă și sociale și consulul onorific Alina Ramaru au efectuat o vizită în localitatea Aldea de San Nicolas din Gran Canaria unde se află o comunitate numeroasă de cetățeni români care lucrează în agricultură, în principal în solare de roșii. Au fost vizitate două sere de pe plan local unde au avut loc discuții cu lucrătorii români.