„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Am văzut și romi fericiți
Criza umanitară de la granița de sud a Statelor Unite ale Americii cu Statele Unite Mexicane este foarte rar menționată în mass-media americană, deși imagini cu zeci de mii de migranți înghesuiți sub un pod rutier din Texas au făcut înconjurul lumii.
Problema trecerii ilegale a frontierei se întinde peste trei mii de kilometri de graniță, și generează, de mulți ani, o constantă contradicție între democrații și republicanii americani.
În urma politicilor de relaxare a condițiilor de apel la azil ale administrației Joe Biden, se subînțelege că democrații și-ar dori o graniță liberă și un flux constant de imigranți azilanți, mai ales din întreaga Americă Latină. Mulți, din toate colțurile lumii au răspuns invitației indirecte venită de la Casă Albă și au purces la drum, și-au plătit datoriile bandiților mexicani care-i strecoară peste graniță și s-au predat autorităților americane, sufocând activitățile de la vamă.
Și vorbim de sute de mii de musafiri care primesc drept de ședere în SUA până când cazul lor se va rezolva în justiție. În total, contrast cu politica austeră a administrației Donald Trump, care practic a sigilat granița de sud și a cerut aplicarea strictă a legilor.
Când un senator republican a apucat să critice politicile și fărădelegea de la graniță, într-o rară apariție televizată, am devenit și noi vedete pentru câteva minute. Pentru că senatorul a menționat că nu ajung în America numai sud-americani ci populații din multe alte țări, menționând pe cei peste două mii de romi din România care s-au predat autorităților în ultimele luni (cel mai mare număr din ultimii ani).
Câteva agenții de presă nu au scăpat ocazia să justifice dorința de a emigra a romilor prin faptul că sunt persecutați, mai ales în țările din Europa de Est. Margareta Matache, care se ocupă de un program pentru minoritățile de romi la Harvard University, menționează la fel condițiile economice precare ale romilor în Europa. În vreme ce din același articol, co-semnat de Radu Sorin Marinaș, reiese că romii arestați la graniță erau de departe cei mai bine îmbrăcați și îngrijiți față de alți imigranți.
Pentru români e mai ușor de ajuns în Mexic pentru că nu avem nevoie de viză. După care, autobuze speciale conduc plătitorii până la orașele din jurul graniței. Acolo se plătește „taxa” de trecere și bandiții locali te conduc până la graniță; în Texas până la Rio Grande, care e ușor de trecut uneori pe jos, sau cu o barcă pneumatică. Odată debarcat în America, majoritatea se predau poliției de graniță, sunt ținuți câteva zile în izolare, primesc o citație la un tribunal, după care sunt încurajați să călătorească unde vor pe teritoriul american.
O parte din romii despre care menționa presa se pare că au ales California. Știm pentru că am aplaudat zilele trecute un acordeonist excelent care minuna lumea într-o parcare din fața unui mare magazin. Cu succes, pentru că, cutia instrumentului era plină de dolari. Plus că, ne emoționăm mereu când ne mai dă și pe noi la televizor, pentru care trebuie să-i mulțumim domnului Ron Johnson, senator al statului Wisconsin!
Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Contributor la Occidentul Românesc din anul 2011.