Picturi rupestre preistorice dezvăluite prin utilizarea dronelor în Spania

168

Arheologii spanioli au descoperit picturi rupestre preistorice în peșteri greu accesibile din estul Spaniei, folosind tehnologia dronelor. Utilizarea dronelor le-a permis cercetătorilor să adune rapid dovezi ale unor picturi rupestre cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 7.500 de ani, care până acum au trecut neobservate, conform unui comunicat emis de echipa de la Universitatea din Alicante (Spania).

Proiectul a permis inspectarea mai ușoară a zonelor la care, în mod obișnuit, se putea ajunge doar „deschizând căi complexe de acces prin escaladă”, conform comunicatului. Echipa a declarat că au obținut primele rezultate în doar câteva zile de zbor cu dronele într-o carieră de piatră din municipiul Penàguila, aflat în provincia Alicante.

„Această zonă este bine cunoscută pentru a găzdui numeroase ansambluri cu artă preistorică”, explică în comunicat autorul principal, Francisco Javier Molina Hernández, arheolog la Universitatea din Alicante.

Cățărătorii au vizitat situl și au constatat existența unui mare număr de figuri pictate în diferite stiluri, inclusiv figuri umane stilizate și animale precum capre și cerbi, unii dintre aceștia răniți de săgeți, conform comunicatului. Hernández, poreclit de presa spaniolă „Indiana Drones”, a lucrat la această cercetare alături de alți doi arheologi, Virginia Barciela și Ximo Martorell Briz.

Explorând noi înălțimi
Cercetătorilor li s-a ivit ideea de a utiliza dronele deoarece „de multe ori ne-am pus viața în pericol pentru a accede la peșteri situate în zone geografice abrupte”, a explicat Molina într-un interviu pentru CNN. „Multe alte peșteri nu au fost niciodată inspectate deoarece se află în zone inaccesibile”, a adăugat el.

Cercetătorii au subliniat că această descoperire reprezintă unul dintre cele mai semnificative situri de artă rupestră neolitică descoperite în Comunitatea Valenciană în ultimele decenii, datorită numărului mare de figuri observate.

„În al doilea rând, descoperirea de noi picturi rupestre în acest tip de peșteri indică faptul că omul preistoric a dezvoltat metode sofisticate de escaladare, probabil prin intermediul corzilor sau schelelor de lemn”, a menționat Molina. Este posibil ca aceste riscuri să fi fost asumate pentru a ajunge la anumite peșteri din cauza legăturii lor cu răsăritul soarelui sau controlul vizual al anumitor teritorii, a adăugat el.

Acum, echipa intenționează să utilizeze drone mai performante pentru a obține imagini de calitate superioară și să-și extindă cercetările în alte zone din Spania, Portugalia și alte părți ale Europei, a mai spus Molina.

A consemnat: Occidentul Românesc
Imagini: cnn, Cortesía Javi Molina