România impune Ambasadei Rusiei reducerea personalului diplomatic cu 40 de persoane

Ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat despre decizia autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în România. Decizia prevede reducerea numărului de poziții cu 51, inclusiv 21 de diplomați și 30 de membri ai personalului tehnico-administrativ.

Personalul efectiv aflat la post în România trebuie redus cu 40 de persoane, dintre care 11 diplomați și 29 de persoane din personalul tehnico-administrativ. Nu toate pozițiile din schema personalului rus din România sunt ocupate în prezent, motiv pentru care există o diferență între numărul de posturi și numărul de persoane afectate de reducere.

Decizia se bazează pe prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și reflectă starea actuală a relațiilor bilaterale, care au fost drastic reduse de România în urma invaziei ruse în Ucraina.

Partea rusă a fost informată că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia. În cazul în care acest termen nu este respectat, Ministerul Afacerilor Externe român va lua măsuri suplimentare, inclusiv retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în România, pentru a asigura respectarea limitării personalului rus în țară.

Această decizie confirmă escaladarea tensiunilor dintre România și Rusia în contextul conflictului din Ucraina și reflectă reacția României față de acțiunile agresive ale Rusiei.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.