Pentru a se apăra, românii din Spania trebuie să îşi arate forţa electorală

30

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, precizează că restricţiile impuse de Spania muncitorilor români au intrat deja în vigoare. Singura în măsură să mai intervină în acest moment este Comisia Europeană, care poate valida sau nu această situaţie excepţională. „Nu ştim încă asta, în momentul acesta. Şi noi şi Spania aşteptăm decizia Comisiei Europene, chiar dacă măsurile sunt în vigoare, în acest moment, în Spania”, a declarat Lăzăroiu. Ministrul a explicat că Spania a trimis abia vineri solicitarea oficială pentru suspendarea punctelor de la 1 la 6 care se referă la liberalizarea circulaţiei, până acum trimiseseră doar notificarea. „Repet, măsurile sunt în vigoare. Asta cred că s-a înţeles destul de puţin şi la noi în ţară pentru că am văzut că unii se aşteptau că ministrul Muncii din România să meargă la Madrid şi să obţină anularea deciziei spaniolilor, ceea ce, evident, este o prostie. Eu nu am fost de asta la Madrid, pentru că nu poţi să anulezi un act al Guvernului spaniol. S-a aplicat deja, de pe 22 iulie e în vigoare, poate fi invalidat de CE şi atunci am zis să luăm realitatea aşa cum e. Măsurile sunt în vigoare şi discuţiile au fost în principal pe evitarea abuzurilor”, a mai spus Sebastian Lăzăroiu.

Din discuţiile purtate de oficialul român atât cu reprezentanţii partidului aflat la putere cât şi cu cei ai Opoziţiei a reieşit că, dacă vor rămâne în vigoare, restricţiile vor fi ridicate imediat ce economia Spaniei va da semne de revenire. Mai mult, liderii Opoziţiei şi-au exprimat rezervele faţă de aceste retricții impuse de către guvernul de la Madrid, în condiţiile în care ele se referă doar la români, ceea ce poate duce cu gândul la discriminare. „Ce mă mai bucură, şi mi-au dat asigurări şi socialiştii, oficialii din Guvern, şi cei din Partidul Popular, că nu vor face din acest subiect o temă de campanie, că încearcă să politizeze cât mai puţin posibil, pentru că e o chestiune sensibilă şi în general politicienii sunt tentaţi să folosească în campanie acest subiect. Deci ei o prezintă ca fiind o măsură tehnică, dar pe de altă parte e clar că avem alegeri pe 20 noiembrie. Asta e realitatea”, a comentat Sebastian Lazaroiu. Ministrul a confirmat faptul că s-a decis constituirea rapidă a unui grup de lucru comun care să prevină eventualele abuzuri la care ar putea fi supuşi imigranţii români. Din păcate, numărul acestora nu este cunoscut cu exactitate. „Nu există cifrele acestea. Ce avem este o cifră globală pentru acest moment. Sunt în jur de 300.000 de români care au un contract de muncă şi evident că a fost în scădere acest volum, din 2009 până acum, pentru că şi românii au fost afectaţi de criză din Spania”, a mai declarat Sebastian Lazaroiu.

Românii au în instrument de apărare: votul

Acesta îi îndeamnă pe românii aflaţi în Spania să nu se teamă şi să se folosească de „instrumentul” de apărare pe care îl au la dispoziţie, votul.„Pe de altă parte eu le-am spus foarte cinstit românilor de acolo. Lor nu li s-a mai întâmplat până acum aşa ceva. Relaţiile au fost foarte bune între români şi spanioli la nivelul oamenilor dar şi între autorităţi şi comunitatea română din Spania. Ştim bine că am avut situaţii delicate în Italia şi în Franța. Eu le-am spus cinstit că ei trebuie să-şi arate forţa pentru că sunt aproape un milion. Din păcate, la ultimele alegeri locale de anul acesta doar 100.000 de români s-au înregistrat ca votanţi, pentru că acolo trebuie să te înregistrezi ca votant, deci din cei 800.000-900.000 doar 100.000 s-au înregistrat şi doar 17.000 au votat. Trăim într-o lume cinică, dar asta e lumea în care trăim şi fiecare trebuie să aibă instrumentul lui cu care să se apere. Instrumentul românului în Spania este votul. Cu cât se vor înregistra mai mulţi pe listele acestea de vot, cu atât vor fi luaţi în seamă de toate partidele politice din Spania.Dacă s-ar înregistra cât mai mulţi, dacă e posibil toţi 800.000, şi dacă ar vota în număr mare la alegeri, oricine ar fi la guvernare, ar fi foarte atent cu comunitatea română din Spania. Sper să fi înţeles mesajul meu şi să reflecteze la el. Chiar dacă următoarele locale sunt peste patru ani, pot începe de mâine să se înscrie pe acele liste, să arate cât sunt de fapt cu drept de vot”, a mai spus ministrul Muncii. Sursa: reuters, mediafax, elmundo.es

A consemnat, Mircea Fluieraș