Pedro Sánchez anunță finanțarea a 43.000 de locuințe sociale cu închiriere la prețuri accesibile

Președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat astăzi, 19 aprilie 2023, finanțarea a 43.000 de locuințe sociale destinate închirierii la prețuri accesibile prin intermediul unei linii de credit a Institutului de Credit Oficial (ICO), dotată cu 4 miliarde de euro din fondurile europene.

„Doresc să anunț că, în afară de mobilizarea a 50.000 de locuințe prin Sareb, vom finanța construirea altor 43.000 de locuințe sociale noi, destinate închirierii la prețuri accesibile”, a declarat demnitarul spaniol în Congres, pentru a aborda, printre altele, cele mai recente sfaturi de la UE privind situația actuală a războiului din Ucraina. Săptămâna viitoare va face același lucru în Senat, unde va avea o nouă discuție cu președintele PP, Alberto Núñez Feijóo, relatează RTVE.

Politica privind locuințele sociale a devenit un atu al guvernului spaniol, cu mai puțin de o lună de zile înainte de alegerile locale și regionale. Anunțul, așa cum a subliniat Pedro Sánchez, se adaugă la aprobarea de către Consiliul de Miniștri a planului de a mobiliza 50.000 de locuințe prin Sareb pentru a fi închiriate la prețuri accesibile, prin acordul RC și Bildu, de săptămâna trecută privind finalizarea procesului de aprobare a legii locuințelor, care intenționează să reglementeze prețurile în zonele tensionate și să limiteze creșterea chiriilor sub inflație.

Astfel, vor fi un total de 90.000 de locuințe sociale noi, pe care guvernul le va lansa în următoarele luni pentru a încerca să oprească creșterea exorbitantă a chiriilor, o problemă „foarte gravă” – a menționat Pedro Sánchez -, care împiedică accesul tinerilor la locuințe și afectează economia multor familii.

„Spania este a treia țară din UE cu cele mai multe apartamente goale și are o proporție rușinoasă de locuințe sociale (2,9%). Angajamentul meu este ca să avansăm până când locuința să devină un drept și nu o problemă pentru majoritatea cetățenilor”, a adăugat Președintele guvernului spaniol.

Foto: RTVE

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.