Minutul de Hollywood cu Tudor Petruț – La o poveste cu Maia

208

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruț – La o poveste cu Maia

Deși locuim în capitala mondială a divertismentului, comunitatea româno-americană din Los Angeles și împrejurimi nu prea se bucură de evenimente cultural artistice românești. Poate din când în când, câte un spectacol muzical la restaurantul Dunărea (din Anaheim, orașul care găzduiește celebrul parc de distracții Disneyland). Anul acesta ne-a vizitat actrița Claudia Motea cu un excelent spectacol one woman show și o prezentare de carte. Victor Canache, un #RomanianInHollywood întors în țară, regizorul filmului ”Capra cu trei iezi” ne-a ocolit în turneul lui american de prezentare a peliculei comunităților româno-americane.

Acum câteva zile însă, ne-am bucurat de o seară culturală remarcabilă. La invitația societății Viitorul Român, producătoarea Mihaela Mihai a lansat documentarul artistic ”Mihai Viteazul: Prințul intrat în legenda Europei” în fața unei audiențe de oficiali, artiști și cinefili care au umplut cocheta sală principală la Hudson Theater, venerabil locaș de cultură din Hollywood.

Regizoare și actriță (a teatrului Ariel din Rîmnicu Vâlcea), Mihaela a fost fascinată de recente revelații istorice despre marele domnitor român. Așa s-a născut acest documentar artistic, realizat pe calapodul emisiunilor canalului de televiziune History Channel, deci cu specialiști invitați dar și cu actori în scene ca de film. Așa am avut parte și de o surpriză!

Chiar la intrarea în sală am dat nas în nas cu Maia Morgenstern. Interpreta rolului Teofana. Supriza serii. N-am mai văzut-o pe Maia de câțiva ani de zile, atunci într-un spectacol la București. M-am bucurat să o îmbrățișez, realizând amândoi, că de fapt ne cunoaștem de patru decenii… Ca pe vremea studenției, ne-am așezat pe-un colț de scară. Și am stat la o poveste. Mi-a istorisit și mi-a fost drag să ascult, cum s-au împlinit copiii ei, ce mai fac colegii noștri, ce proiecte mai are. M-a fermecat, ca întotdeauna, cu energia ei, cu bunătatea ei, cu forța creativă, toate neschimbate.

A urmat apoi sesiunea de discuții. De cum s-a așezat în luminile rampei, Maia s-a transformat cu dezinvoltură în ceea ce a fost întotdeauna, o mare actriță. Jucându-se cu asistența, mai în glumă, mai în serios. Alături de Mihaela Mihai au cucerit cu nonșalanță sala și publicul s-a bucurat de o seară culturală emoțională. O rară șansă de a cunoaște, pe ecran și pe scenă, artiști români cu care să ne mândrim. O rară șansă de a mai simți, măcar pentru câteva ore, românește, în umbra marelui Mihai Viteazul și a celor ce l-au readus pe celuloid.

Într-o seară de primăvară californiană, în inima uzinei de vise Hollywood, alături de prieteni și colegi, de români-americani, ne-am încărcat cu energie pozitivă la o poveste cu Maia.

Autor: Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.