„Nu spune puțin în vorbe multe, ci mult în vorbe puține!”

Comunicarea este o problemă foarte dificilă în vremurile pe care le trăim. Nu din cauza părerilor diferite, ci pentru că, de o vreme s-a pierdut sensul cuvintelor şi deontologia. Avem dicţionare la îndemână, dar, în general, par inutile, că doar ne naştem în limba română, nu-i așa?!

Adevărat, dar, între timp, creştem şi odată cu noi ar trebui să se dezvolte şi vocabularul. Ar trebui. Dar, pe de o parte, nu cunoaştem toţi aceleaşi cuvinte, pe de altă parte, le dăm sensuri după ureche. Şi atunci, noi nu comunicăm, noi emitem opinii, indiferent de partenerul de dialog, de auditoriu, de cititor, de ascultător sau de telespectator.

Li se spune mai nou, lideri de opinie sau, de când cu evoluția comunicării digitale și a rețelelor sociale, influenceri, adică acele persoane care au credibilitate în fața membrilor unei comunități și, în virtutea acestei credibilități, au puterea de a le influența deciziile, un aspect care îi transformă într-un veritabil instrument de marketing.

În limba engleză există și o denumire pentru aceste practici, și anume „influencer marketing”. Fie că este vorba despre o persoană publică sau doar despre un „om de rând” apreciat în cadrul unei comunități, din punctul de vedere al strategiei de marketing, lucrurile funcționează la fel: liderii de opinie sau influențatorii devin un fel de reprezentanți. Fiecare comunitate are proprii ei lideri de opinie.

Așa cum pe vremuri, în sate, erau urmate cu sfințenie cuvintele preotului și ale învățătorului, tot așa persoanele care petrec mult timp în mediul online sunt influențate de opiniile unor bloggeri, persoane publice sau persoane carismatice. După cum reiese și din această enumerare, mediul online a complicat puțin lucrurile în ceea ce privește identificarea liderilor de opinie, crescându-le considerabil atât numărul, cât și diversitatea.

Dacă în perioada de apogeu a mass-media tradiționale, liderii de opinie erau fie jurnaliștii, fie vedetele din lumea mondenă, internetul a dat ocazia oricărui „om de rând” să se afirme și să devină un influencer într-o comunitate mai mică sau mai mare. Prin expunere excesivă și constantă, prin interacțiuni repetate cu membrii unei comunități, persoanele cu anumite cunoștințe sau doar cu o carismă aparte, au câștigat autoritate, devenind un reper în ochii anumitor categorii de public.

Astfel, în multe cazuri, un oarecare „domn Popescu” poate avea o influență mai mare asupra unei comunități locale decât, spre exemplu, Nadia Comăneci. Suntem inteligenţi, avem libertate de gândire şi liber arbitru aşa că într-un final ideile noastre ar trebui să ne aparţină, nu să ne lăsăm influențați.
„Nu spune puțin în vorbe multe, ci mult în vorbe puține!” (Pitagora)

Autor editorial: Kasandra Kalmann Năsăudean (Regatul Spaniei)
Foto: business2community.com/

Nota redacției:

Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium) din Santa Susana (CA), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații) înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat tuturor românilor din Peninsula Iberică și de pretutindeni, publicație de limbă română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online, de peste 12 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume, a colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor a volumului bilingv Destine distruse de comuniști (Coautori: Michael Harrison Cronkite și Cristian Ioanovics Guitars), coautor la volumul The Mists of Time (Din negura vremii) publicat în 2011 (LA, Pars Books & Publishing) și în alte cinci documentare dramatice aflate în investigație jurnalistică, alături de Michael Harrison Cronkite, șef de lucrări.

Editorial publicat în ediția tipărită numărul 137/ septembrie 2022 – OR