Nava-școală „Mircea” va acosta în Portul Valencia

65

Potrivit Forțelor Navale Române, nava-școală „Mircea” a plecat din portul militar Constanța în cel de-al doilea marș internațional de instrucție din acest an, misiune dedicată împlinirii a 150 de ani de învățământ românesc de marină. La bordul navei se află 92 de studenți din anul II de la Academia Navală „Mircea Cel Bătrân” și opt studenți de la academiile navale din Marea Britanie, Polonia, Bulgaria și SUA.

Marșul va dura 54 de zile, timp în care, velierul, simbol al Marinei Militare Române, va acosta în porturile Augusta și Genova (Italia), Valencia (Spania), Valletta (Malta) și Alexandria (Egipt). Velierul va reprezenta România la Regata Iacobus în porturile Genova (Italia) și Valencia (Spania). Nava-școală va reveni în portul militar Constanța la 30 iulie 2022.

În acest context, Consulatul României la Castellón de la Plana invită românii și prietenii lor spanioli să viziteze velierul. Nava-Școală „Mircea” va putea fi vizitat în Portul Valencia, Comunitatea Valenciană, în următoarele zile:

  • Joi – 30 iunie: între orele 16:00 – 19:00;
  • Vineri – 1 iulie: de la ora 10:00 – 13:00 și între orele 16:00 – 19:00;
  • Sâmbătă – 2 iulie: de la ora 10:00 la ora 13:00, urmând ca duminică, 3 iulie să părăsească Portul din Valencia.

Conform Forțelor Navale Române, Bricul Mircea este numele a două nave din dotarea Marinei române. Întâiul Bric Mircea, o corabie de tip bric construită integral din lemn, a funcționat între 1882 și 1944, iar cel de-al doilea „Bric Mircea”, o navă barc clasa A, construită din metal, dotat atât cu vele cât și cu un motor Diesel naval, a fost lansat în 22 septembrie 1938 la ora 15:48 și se mai află în funcțiune și astăzi ca navă-școală. La data de 17 mai 1939 a sosit în țară și a intrat în serviciul Marinei Militare nava-școală „Mircea”, velier de tip barc triarborat (cu trei catarge), construit în anii 1938-1939 la șantierul naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania.

Nava a fost botezată „Mircea” ca și înaintașul său „Bricul Mircea” (1882-1944), purtând numele domnitorului Mircea cel Bătrân, întregitorul Țării Românești până la „Marea cea mare”. Figura lui Mircea formează galionul navei. După reparațiile capitale și modernizările făcute în anul 1966 – la același șantier naval unde a fost construită – și între anii 1994-2002, la Șantierul Naval Brăila, a devenit nava cea mai modernă dintre „surorile” ei („Eagle” – SUA, „Gorch Fock” I – Germania, cunoscută și ca „Tovarișci” – URSS, „Gorch Fock” II – Germania și „Sagres (III)” – Portugalia).

Foto: Consulatul României la Castellón de la Plana