„Minutul de Hollywood”, cu Tudor Petruț – Transfuzia de optimism

170

Multă lume mă privește cu mirare când spun – sau scriu – că există tot mai puține roluri pentru actorii profesioniști din Hollywood. Această reacție este de înțeles, mai ales când pe platformele de streaming apar seriale și filme noi aproape în fiecare săptămână. În realitate, însă, producția americană globală de filme, seriale și reclame nu a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Valoarea finanțărilor a scăzut constant, mai ales după anul trecut, marcat de grevă prelungită a scenariștilor și actorilor. Inflația națională, de la an la an, a influențat inevitabil și costurile de producție. Drept urmare, multe case de producție, inclusiv cele afiliate marilor studiouri, au căutat metode de a reduce bugetele.

Nimic nu a fost mai afectat decât cetatea filmului, Los Angeles, capitala mondială a industriei de divertisment. Devenită cea mai scumpă dintre toate zonele atractive pentru producători, Los Angeles a pierdut, în ultimii ani, o parte semnificativă din producțiile de televiziune și film. Multe seriale au fost relocate în studiouri din state precum Georgia sau New York ori în orașe canadiene precum Vancouver și Toronto. Producții de sute de milioane de dolari au ales Europa – Ungaria fiind o destinație de top – în detrimentul studiourilor hollywoodiene. În ultimii doi ani, producția locală din Los Angeles a scăzut cu o treime. În consecință, numărul audițiilor, probelor de filmare și, mai ales, al rolurilor episodice, secundare sau din reclame pentru actorii de aici a fost redus drastic.

Unii dintre colegii noștri au fost nevoiți să se mute în Atlanta sau Vancouver pentru a-și asigura un venit cât de cât constant. Alții au renunțat complet la viața artistică.

În această situație complicată, guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a sărit în ajutorul artiștilor hollywoodieni. Potențial candidat la președinție peste patru ani, Newsom a propus o măsură semnificativă: creșterea substanțială a creditelor fiscale pentru industria filmului și televiziunii. Deși California, o adevărată fabrică de filme, a oferit în trecut cele mai scăzute credite fiscale din industrie, această inițiativă reprezintă un pas important.

„Propunerea guvernatorului Gavin Newsom de a mai dubla dimensiunea programului de credite fiscale pentru film și televiziune din California nu va rezolva toate problemele statului legate de scăderea dramatică a producției de divertisment. Totuși, semnalează o încercare semnificativă – deși întârziată – de a aborda unul dintre factorii cheie care au determinat economia Hollywood-ului să migreze spre regiuni cu stimulente guvernamentale mai generoase.” (Los Angeles Times)

Nivelul actual al creditelor fiscale californiene, deși substanțial, nu este cel mai ridicat. De exemplu, acestea abia egalează facilitățile oferite de statul New York. Totuși, noile măsuri ar putea asigura păstrarea producțiilor în California, mai ales a episoadelor pilot, care ar putea fi din nou filmate în studiourile din Hollywood. În plus, această inițiativă va atrage finanțări care altfel ar fi fost direcționate spre alte regiuni.

Datorită bunăvoinței guvernatorului Gavin Newsom, care câștigă astfel simpatia și loialitatea artiștilor din Hollywood – și, probabil, voturile lor – am primit de Crăciun o transfuzie de optimism. Sperăm ca, în curând, să înceapă să sune telefoanele, iar la celălalt capăt să fie agenții noștri! Sărbători fericite!

Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)

Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.