Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – „O biet actor, o biet artist” (5)
Indiscutabil, American Academy of Dramatic Arts este o instituție prestigioasă printre ai cărei absolvenți se numără de la Spencer Tracy și Kirk Douglas la Robert Redford, de la Nicholas Cage și Anne Hathaway la Jessica Chastain. Au studiat acolo Edward G. Robinson și Illeana Douglas, amândoi de origine română.
De curând, românii din Hollywood (@RoHoClub, #RomaniansInHollywood) s-au bucurat de știrea că un tânăr actor român a fost acceptat de curând să urmeze cursurile celebrei academii, la campusul din Los Angeles!
Alexandru Stamatie a absolvit UNATC la clasa profesorului Florin Zamfirescu. A jucat teatru pe scenele bucureștene și a apărut în filme de lung și de scurt metraj, a fost eroul unor reclame simpatice. Sub numele de afiș Alex Stama are o pagină cu fotografii de portofoliu și resume pe Backstage, unul dintre cele mai folosite site-uri de casting internațional.
Talentatul artist, „gorjeanul care respiră, încă din copilărie, teatru și film, este singurul actor din istoria României care a reușit o astfel de performanță, aceea de a fi admis la academia americană care se mândrește cu absolvenți de calibru, deveniți actori consacrați. Astfel, printre zecile de mii de aplicanți la această universitate, cereri din partea actorilor de pe glob, un gorjean, cu un vis creionat încă de la vârsta de 3 ani, a reușit imposibilul” (gorjeanul.ro).
„Prin omul special care sunt eu vreau să schimb vieți. Vreau să îi arăt tatălui meu că se poate și să o scap pe mama de sărăcie”, spune, entuziasmat, tânărul actor, considerând că șansa de a studia la academia americană nu o poate rata.
Așa cum poate v-ați lămurit până acum, nimic nu este ușor în Hollywood. Și fără drept de apel nimic nu e pe gratis. Tot ce ține de „educația actorului”, un pas necesar despre care am vorbit, formează o întreagă industrie adiacentă cetății filmului. Dincolo de prestigiu, American Academy of Dramatic Arts, cu un program de conservator de doi ani de zile, este o instituție foarte scumpă. Chiar după ce obții o bursă.
„Tânărul talentat are însă nevoie de sponsori, acesta provenind dintr-o familie modestă din Târgu-Jiu. Mai exact, are nevoie de 75.000 de dolari până pe 1 noiembrie, pentru a-și confirma prezența la Academie. Pentru asta, are nevoie de noi să-l ajutăm” (gorjeanul.ro).
Până la urmă, este o investiție într-o potențială vedetă de origine română. Așadar, conturile în care noi toți putem să donăm sunt:
REVOLUT
Beneficiary ALEXANDRU STAMATIE
IBAN: RO27 BREL 0005 5149 7135 0100
Raiffeisen bank
IBAN: RO34 RZBR 0000 0600 1407 9525
Autor și foto : Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.