O incursiune culturală și diplomatică de excepție la Madrid

39

Evenimentul de lansare a cărții „Bătălia pentru viitorul României: Gândurile unui român la vârful NATO”, semnată de fostul ministru de externe și actualul Secretar General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a constituit un moment semnificativ în peisajul cultural și diplomatic românesc contemporan. Desfășurat cu fast și solemnitate în seara zilei de 28 februarie, în Sala „María de Maeztu” din cadrul prestigioasei Fundații Ortega-Marañón din Madrid, evenimentul a captat atenția lumii asupra perspectivei unice pe care o aduce autorul asupra rolului României în cadrul NATO și asupra direcțiilor posibile pentru viitorul țării.

În calitate de fondator și director editorial al Occidentului Românesc, o publicație dedicată comunității românești din Occident, am avut privilegiul de a fi invitată la acest eveniment cultural deosebit și de a realiza un interviu în exclusivitate cu domnul Mircea Geoană. Acest moment a coincis cu împlinirea a 14 ani de activitate neîntreruptă a publicației noastre pe data de 1 martie, iar participarea mea a fost o oportunitate de a sublinia contribuția esențială a liderilor români la dezvoltarea și promovarea valorilor culturale și diplomatice în comunitatea noastră.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Proiectul România 2030 și Editura Litera, iar moderarea sa a fost realizată cu profesionalism și eleganță de către doamna Cristiana Uzună. Această inițiativă a oferit domnului Mircea Geoană o platformă ideală pentru a împărtăși gândurile și percepțiile sale privind viitorul României în contextul său de lider la vârful NATO. Cartea semnată de domnul Geoană reprezintă o explorare profundă a experiențelor și viziunilor sale acumulate într-o carieră deosebit de bogată în domeniul diplomației și politicului.

Din poziția sa influentă la vârful NATO, domnul Mircea Geoană oferă o perspectivă unică asupra modului în care România poate contribui la asigurarea securității și stabilității regionale și globale. Lansarea cărții a reprezentat, așadar, un moment deosebit de important în calendarul cultural și diplomatic românesc, subliniind importanța și relevanța rolului țării noastre în peisajul internațional.

Mulțumiri speciale sunt adresate din partea Occidentului Românesc, doamnei Cristiana Uzună, lui Silviu Sergiu, consultant media al domnului Mircea Geoană, și nu în ultimul rând, Consulatului General al României la Madrid pentru invitație.

Kasandra Năsăudean: Ce v-a inspirat să scrieți această carte și care este mesajul principal pe care doriți să-l transmiteți cititorilor?

Mircea Geoană: Este o carte care se inspiră din istoria poporului român și încearcă să prefigureze puțin viitorul. Trăim o perioadă foarte complicată, simțim cu toții, dar există și oportunități, de aceea mesajul meu pentru românii de acasă și din toată lumea este să ținem aproape, să avem încredere în țara noastră, să încercăm să ne autodepășim. Bătălia pentru viitorul României este de fapt o bătălie cu noi înșine. Acesta este mesajul central al cărții.

Kasandra Năsăudean: Cum credeți că experiența dvs. la vârful NATO a influențat perspectiva asupra viitorului României și a rolului său în comunitatea internațională?

Mircea Geoană: Faptul că un român ajunge la un nivel atât de înalt de recunoaștere internațională, este un lucru bun pentru România, pentru țările mai nou venite în Occident, și cred că este și începutul unei relații mult mai mature între vechii membrii și noii membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Cred  că a sosit clipa ca țările noastre, fiind vorba de Polonia, România sau oricine altcineva, pentru că și Spania a venit mai târziu în Uniunea Europeană, dar cu toate acestea, uitați că și-a depășit complexul de nou venit și cât de bine se mișcă. Mesajul meu este că o țară ca România, o țară importantă poate să facă mult mai mult, mult mai bine și că exemplul meu personal să fie o inspirație pentru mulți alții.

Kasandra Năsăudean: Care sunt principalele provocări și oportunități pe care le vedeți pentru România în contextul geopolitic actual?

Mircea Geoană: Modul în care sistemul politic și structurile statului funcționează au nevoie de o transformare, mai ales pentru că din exterior vin provocări care nu sunt legate cursiv de război. Este o transformare tehnologică, este un război al dezinformării, există în clipa de față multe altele. Emigrația masivă pe care o avem, scăderea demografică a țării; așadar, eu cred că principala provocare este de natură internă, și întrebarea este dacă noi vom putea să găsim resurse interne tocmai pentru a rezista presiunii externe, pentru a profita de această situație în care lumea se schimbă în ultimul timp.

Kasandra Năsăudean: Cum credeți că România ar trebui să-și definească relațiile cu alte state și organizații internaționale pentru a-și promova interesele și valorile în lumea de azi?

Mircea Geoană: Mai întâi, trebuie să lăsăm deoparte orice complex de inferioritate, sau de nou venit. Suntem membri în organizații importante, să ne comportăm ca atare. Asta nu înseamnă nici să fi arogant, nici să dai cu pumnul în masă. Și revin la exemplul Spaniei care a intrat în NATO și UE, relativ recent, iar acum reprezintă în aceste organizații o țară de lin calibru și cred că și România trebuie să ajungă la acest nivel.

Kasandra Năsăudean: În carte, discutați despre un nou contract social pentru România. Ce elemente esențiale ar trebui să cuprindă acest contract social pentru a aduce mai multă încredere și respect cetățenilor?

Mircea Geoană: Totul pleacă de la școală și de la educație. Așadar, dacă investim în oamenii din țara noastră, în copiii țării, indiferent unde se nasc ei, atunci țara are un viitor. Educația rămâne principala sursă a progresului societății, principala problemă a României, pentru că de la educație pleacă toate problemele pe care le avem în momentul de față.

Kasandra Năsăudean: Ce sfaturi aveți pentru tinerii români care aspiră să urmeze o carieră în diplomație sau politică, având în vedere propria dvs. experiență în aceste domenii?

Mircea Geoană: Să aibă curajul să încerce, pentru că nu neapărat toți vor găsi satisfacții și succes, dar cred că cea mai mare greșeală e aceea de a nu încerca. Încercarea are uneori succes, alteori eșec, mai ales în politică, pentru că politica în România are o reputație foarte proastă. Și oamenii serioși care doresc să se îndrepte spre politică, le este teamă pentru că reputația lor va avea de suferit. Și aici, cred că trebuie să facem cu toții un efort de a pune în valoare oamenii care au valoare politică reală, pentru că nu toți sunt criticabili. Dar mai spun și altceva. Depinde și de modelul de lider. În partide, în țară, în instituții, pentru că sunt mulți tineri care ar dori să facă o treabă bună dar nu sunt lăsați sau trebuie să se acomodeze cu un sistem care nu le face plăcere. Eu am încredere că oamenii de bună calitate pot face o diferență în țara asta și că mulți dintre cei care sunt azi în diasporă să mai dea o șansă României. În mare, cam despre asta este vorba.

Autor: Kasandra Kalmann Năsăudean (Acest interviu a fost publicat în ediția aniversară a Occidentului Românesc,  numărul 155, Anul XIV, publicație care a împlinit 14 ani de activitate neîntreruptă la 1 martie 2024.)
Imagini: Occidentul Românesc

Nota Redacției:
Kasandra a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat românilor din Peninsula Iberică și din Occident, publicație de limba română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online de peste 14 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor al volumului bilingv Destine distruse de comuniști, coautor la volumul The Mists of Time și în documentare dramatice privind istoria comunismului, alături de Michael Harrison Cronkite manager de proiect.