Jose Manuel Garcia-Margallo: Economia ţării noastre se află într-o criză de proporţii uriaşe

Economia Spaniei se află într-o „criză de proporţii uriaşe”, a declarat vineri ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo, în condiţiile în care şomajul este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar Standard&Poor’s a retrogradat ratingul ţării cu două trepte.
Rata şomajului a atins 24% în primul trimestru, fiind una dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor dezvoltate, iar vânzările de retail au scăzut pentru a 21-a lună consecutiv, din cauza recesiunii, transmite Reuters.
„Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este într-o criză de proporţii uriaşe”, a spus Garcia-Margallo într-un interviu la un post de radio.
S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu două trepte, de la „A” la „BBB+”, din cauza contracţiei economice şi problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuată a finanţelor publice.
Măsura a produs agitaţie pe pieţele financiare, iar randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel după luna ianuarie, investitorii fiind îngrijoraţi de perspectivele economice ale ţărilor cu datorii mari din zona euro.
Italia a vândut vineri obligaţiuni pe 10 ani în valoare de 5,95 miliarde de euro, iar analiştii consideră că licitaţia a decurs bine având în vedere circumstanţele.
Spania a intrat în a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile că ţara nu va putea respecta ţinta deficitului bugetar pentru acest an a readus-o în epicentrul crizei datoriilor.
Redresarea economiei şi a pieţei muncii va avea loc abia peste doi ani, a declarat vineri ministrul Economiei, Luis de Guindos, anticipând un avans al PIB de 0,2% anul viitor şi de 1,4% în 2014.
Guindos a mai spus că guvernul va majora anul viitor taxa pe valoarea adăugată şi alte taxe indirecte, dar va încerca să reducă taxele pe forţa de muncă.nivel din ultimele două decenii, iar Standard&Poor’s a retrogradat ratingul ţării cu două trepte.
A consemnat Mircea Fluieraș