Întâlnirea Ambasadorului George Gabriel Bologan cu comunitatea romano-catolică și greco-catolică românească din Madrid

Lumina Învierii a strălucit în mijlocul credincioșilor români romano-catolici din Comunitatea din Madrid (Parohia Crucificării Domnului), sărbătoare la care Ambasada României în Regatul Spaniei a fost prezentă prin participarea ambasadorului George Gabriel Bologan, însoțit de un reprezentat al Consulatului General din Madrid. Momentul a fost un bun prilej de cunoaștere a unei părți din comunitatea românească la vreme de mare solemnitate. Slujba a fost celebrată de Preot Leonard Diac, sâmbătă, 16 aprilie 2022.

În mesajul adresat conaționalilor prezenți, șeful misiunii diplomatice a subliniat importanța sensului comunității, a cultivării tradițiilor care mențin vigoarea unui neam, cultivând disciplina, etica din generație în generație, reușind astfel să își păstreze identitatea într-o lume globalizată.

„Parohia, în libertatea fiecăruia de a-și alege diferite forme de asociere, poate fi un loc al întâlnirii, al tonifierii de care avem nevoie pentru a nu simți povara singurătății și a înstrăinării”, a menționat ambasadorul. Sprijinul reciproc, solidaritatea comunitară, a face bine unul altuia, inclusiv prin oferirea unor informații corecte și de sprijin, sunt uneltele cu care se poate combate inamicul comun care este egoismul, ce deseori și azi murdărește eticheta de creștin și fărâmițează comunități, prietenii, familii. „Să facem bine pentru a trăi într-o grădină a vieții plină cu florile virtuților, fără buruienile răutăților, să purtăm lumina, radiind în jurul nostru încredere, dăruind lumii speranță”, a fost îndemnul ambasadorului.

În încheiere, ambasadorul României a mulțumit tuturor celor prezenți pentru spiritul de comunitate vie de care au dat dovadă, pentru primirea călduroasă. A fost emoționantă retrăirea de către cei prezenți a legăturilor cu locurile de origine din patrie, aflându-se fiecare în comuniune cu cei de acasă, trăind laolaltă emoțiile slujbelor și a obiceiurilor tradiționale, cultivând noblețea spirituală a neamului.

Întâlnire cu comunitatea greco-catolică românească din Madrid

Continuă vizitele ambasadorului României din Spania la comunitățile religioase pentru a le transmite sentimentul solidarității cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Duminică, 17 aprilie, ambasadorul României în Regatul Spaniei a vizitat, cu ocazia sărbătorii Floriilor în calendarul răsăritean, parohia greco-catolică din Madrid „Botezul Domnului” (situată pe strada Rafael de Riego, Nr. 16). Slujba a fost oficiată de preotul Bogdan Vasile Buda, coordonator și responsabil național pentru preoții și credincioșii greco-catolici români din Spania.

La finalul slujbei, ambasadorul a făcut o prezentare a rolului diplomației în vremuri de restriște și în gestionarea situațiilor de criză internațională. De asemenea, referindu-se la specificul calendarului religios din această perioadă a menționat că sărbătoarea Intrării în Ierusalim și după câteva zile condamnarea la moarte a fondatorului creștinismului de către aceeași mulțime, arată gradul slăbiciunii, manipulării și al ipocriziei ființei umane, este episodul care se repetă ori de câte ori calomniatorii și bârfitorii din viața de zi cu zi urâțesc lucrurile, fiind asemeni ucigașilor de odinioară din Ierusalim. Ticăloșia ajunge ca deseori să devină o virtute utilizabilă cât timp oamenii de bine nu se unesc și nu apără valorile universale ale civilizației. De asemenea, a menționat că fiecare cetățean român poate să fie o carte vie a frumuseții lăuntrice a poporului nostru în interacțiunea cu alte popoare, cultivând stima de sine și a neamului, modelând percepțiile uneori greșite pe care alții le au despre noi. Șeful misiunii diplomatice a României a subliniat nevoia cultivării puterii de caracter care în orice circumstanță a istoriei provoacă aprecieri și impune mereu respect.

Seria întâlnirilor cu membrii comunității românești va continua cu scopul consolidării spiritului de unitate în diversitate, de a cunoaște starea de spirit și viața spirituală a comunității.