Întâlnire pe tema alegerilor municipale din Spania

Întâlnire a ambasadorului George Bologan cu comunitatea românească, în sistem de videoconferință, pe tema alegerilor municipale din Spania.

„Comunitatea românilor din Spania nu va fi altceva decât ceea ce românii de aici vor face ca ea să devină. Unul dintre beneficiile statutului de cetățean european este acela de a alege și de a fi aleși în comunitățile locale în care am ales să trăim. (…) Pasivitatea și indolența față de treburile publice care ne influențează viața nu sunt o soluție”, au fost câteva dintre mesajele transmise de ambasadorul George Bologan în cadrul videoconferinței cu numeroși membri ai comunității românești din Spania care a avut loc pe data de 19 ianuarie 2023.

Principala temă a întâlnirii a fost înscrierea rezidenților români în registrele electorale, procedură care permite participarea în calitate de alegător sau candidat la alegerile municipale din Spania, programate pentru data de 28 mai 2023.

Ambasadorul a subliniat, de asemenea, că deblocarea rezolvării problemei dublei cetățenii ar trebui urmată de un nou pas important în viața comunității românești: participarea semnificativă la votul care decide soarta fiecărei comunități locale. „Este important ca românii să se prezinte în număr cât mai mare la vot, pentru a transmite autorităților spaniole și partidelor politice un semnal de responsabilitate, greutate și implicare a unei comunități care contează nu doar în statistici”.

„A venit timpul să probăm maturizarea comunității românești din Spania și să dăm dovadă de implicare și de spirit civic, participarea la alegerile locale spaniole fiind cel mai bun ajutor pe care ni-l putem oferi singuri, pentru a ne face viața mai ușoară în comunitatea în care ne-am integrat”, a mai transmis șeful misiunii diplomatice participanților la reuniune. Reprezentanții mediului asociativ și ai bisericilor au prezentat la rândul lor acțiunile întreprinse în vederea cointeresării membrilor comunității în vederea participării la alegeri.

Ambasada reamintește și pe această cale că pentru a putea alege/fi ales la alegerile municipale spaniole din 28 mai 2023, rezidenții UE au de îndeplinit o procedură relativ simplă de înscriere în registrele electorale locale spaniole, care poate fi efectuată online sau prin prezentarea la sediul primăriei de care aparțin. Termenul limită pentru înscriere este 30 ianuarie 2023!