Informații utile: Organizarea alegerilor în Regatul Spaniei pentru reprezentanții României în Parlamentul European

487

În contextul alegerilor programate pentru 9 iunie 2024, cetățenii români din Regatul Spaniei sunt invitați să își exercite dreptul fundamental de vot în cadrul alegerilor pentru reprezentanții României în Parlamentul European.

Ambasada României și oficiile consulare din Spania au organizat 147 de secții de votare, asigurând astfel că cetățenii români din diverse orașe și regiuni din Regatul Spaniei au acces ușor și comod la exercitarea dreptului lor democratic de a alege.

Aceste alegeri europene nu reprezintă doar o oportunitate pentru cetățenii români din Spania să-și exprime opțiunile politice, ci și un moment important în consolidarea participării comunității românești în viața politică a țării. Prin implicarea activă în procesul electoral, românii din Spania pot contribui la modelarea viitorului Europei și la consolidarea relațiilor dintre România și comunitatea sa din străinătate.

Lista completă a secțiilor de votare este disponibilă AICI.

În continuare, vă prezentăm o serie de informații utile privind desfășurarea procesului electoral:

Informații generale:

 • Fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Votul este universal, secret, direct, egal și liber exprimat.
 • Votarea se va desfășura în data de 9 iunie 2024, între orele 07:00-22:00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pot să-și exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (ora locală), în condițiile legii.
 • La secțiile de votare organizate în străinătate puteți vota în data de 9 iunie 2024 doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. În străinătate, cetățenii români nu își vor putea exercita dreptul de vot pentru alegerile locale care vor avea loc în aceeași zi în România.
 • Potrivit prevederilor legale, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024, nu se poate vota prin corespondență.

Unde se poate vota în Spania?
Alegătorii români pot vota la una dintre cele 147 de secții de votare care vor fi înființate în Spania.

Cine are drept de vot?

 • Au drept de vot toți cetățenii români cu vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv și care nu au drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă sau care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.
 • Dacă v-ați înscris în lista electorală pentru a-i alege pe membrii din Spania în Parlamentul European, puteți vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dați o declarație potrivit căreia nu v-ați exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii din Spania în Parlamentul European. Votul multiplu se pedepsește conform legilor în vigoare.

Sunt turist, pot vota în Spania?

 • Da, au drept de vot toți cetățenii români peste 18 ani, indiferent de rezidența sau domiciliul acestora, inclusiv cei aflați în vacanță în străinătate, cu condiția să dețină un document de identitate românesc valabil.

La secțiile de votare organizate  în străinătate, cetățenii români cu drept de vot vor putea vota în baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

 • cartea de identitate;
 • cartea electronică de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate;
 • pașaportul simplu;
 • pașaportul simplu electronic;
 • pașaportul simplu temporar;
 • pașaportul diplomatic;
 • pașaportul diplomatic electronic;
 • pașaportul de serviciu;
 • pașaportul de serviciu electronic;
 • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu se utilizează cărțile de alegător și nu este permisă votarea cu titlul de călătorie.

Reamintim tuturor cetățenilor români, ale căror documente de identitate emise de statul român au expirat, să se programeze și să se prezinte la sediile oficiilor consulare pentru a obține în timp util acte de identitate valabile.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV)

SIMPV facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, semnalează tentativele de vot ilegal, facilitează exercitarea dreptului de vot, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale și furnizează Biroului Electoral Central date statistice privind prezența la vot.

SIMPV semnalează în timp real dacă persoana care se prezintă la secția de votare a votat la o altă secție, dacă este pusă sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă este condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

La prezentarea actului de identitate în secția de votare, înainte de a vota, un operator de calculator va introduce CNP-ul dumneavoastră într-o aplicație informatică sigură și protejată, în vederea asigurării unui proces electoral corect.

Informații suplimentare/link-uri utile:

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații: Ambasada României în Regatul Spaniei