Graciliana Montelongo Amador: O voce singulară a literaturii și artei din Tenerife

250

Graciliana Montelongo Amador, una dintre cele mai distinse figuri culturale din Tenerife, Regatul Spaniei, este o personalitate complexă și talentată, recunoscută pentru contribuțiile sale în literatură și artă. Cunoscută nu doar ca scriitoare, ci și ca ilustratoare, pictoriță și manager cultural, Graciliana a devenit o influență majoră în peisajul cultural canarian, îmbogățind constant scena artistică locală.

Născută în 1962 în San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, Graciliana a demonstrat încă din copilărie o pasiune pentru creativitate, fiind fascinată de poveștile bunicilor săi și de arta desenului. Această pasiune a continuat să se dezvolte de-a lungul anilor, fiind completată de studiile sale în vulcanologie, astronomie și patrimoniu istoric la Universitatea din La Laguna. Mai târziu, ea a urmat cursuri de artă oferite de Fundația Caja Canarias și a participat la ateliere de scriere creativă, conduse de Ernesto Rodríguez Abad, cursuri care au fost esențiale pentru dezvoltarea sa ca scriitoare.

Graciliana Montelongo a debutat în literatură cu volumul „Cimientos” în 2007, urmat de diverse lucrări, printre care „Cuentos del Vino” și „La leyenda de la escritora de haikus” în 2012. Cel mai recent succes al său este „Restos de un Rosario”, o colecție de povestiri de groază și mister, care explorează teme întunecate și captivante, reflectând o parte semnificativă a talentului său narativ.

Lansarea cărții „Rămășițele unui Rozariu” – „Restos de un Rosario”  
Graciliana Montelongo Amador a lansat joi, 16 mai, a.c., în incinta Bibliotecii din TEA, Santa Cruz de Tenerife, noua sa carte intitulată „Restos de un Rosario”. Aceasta este o colecție de 13 povestiri de mister și groază, inspirate atât din poveștile auzite de la bunicii săi, cât și din experiențele trăite la Festivalul Internațional al Povestirii de la Los Silos.

Evenimentul s-a desfășurat în TEA (Tenerife Espacio de las Artes), un centru cultural contemporan situat în centrul orașului Santa Cruz de Tenerife. Clădirea, rezultatul colaborării dintre arhitecții elvețieni Jacques Herzog și Pierre de Meuron, și arhitectul canar Virgilio Gutiérrez, a oferit un cadru perfect pentru eveniment. Atmosfera unică a acestui loc iconic a adăugat o notă specială serii, subliniind importanța momentului pentru comunitatea culturală locală.

Cartea „Restos de un Rosario” aduce în prim-plan 13 povestiri de mister și groază, fiecare cu propriul său farmec și poveste unică. Inspirate atât din poveștile auzite de la bunicii săi, cât și din experiențe legate de Festivalul Internațional al Povestirii de la Los Silos, povestirile sunt plasate în diverse locații din Insulele Canare și nu numai. De exemplu, povestea care dă titlul volumului se petrece în La Laguna, iar alte povestiri sunt situate în Los Llanos de Aridane, Los Realejos, Puerto de la Cruz și chiar între La Orotava și New York. Fiecare povestire este menită să înfricoșeze și să captiveze cititorul prin atmosferă și întorsături de situație.

Pe lângă scris, Graciliana este și o talentată ilustratoare și organizatoare de evenimente culturale. A fondat „Viera y Clavijo” Cultural Group și a colaborat cu reviste internaționale, precum Mnemósyne și Cartónletra. A participat la numeroase expoziții, inclusiv la Crítica fragmentada și la diverse proiecte dedicate marilor figuri literare și istorice. De asemenea, a fost organizatoarea mai multor expoziții multidisciplinare, printre care una dedicată Drago-ului la Conventul Santo Domingo de Guzmán din La Laguna.

Graciliana Montelongo Amador a primit numeroase premii și distincții pentru contribuțiile sale la literatură și artă. A participat la întâlnirile anuale ale scriitorilor canarieni și este membră a Institutului de Studii Hispanice din Puerto de la Cruz. În 2013, a fost invitată la săptămâna poeziei din Barcelona, unde a prezentat lucrări despre haiku și a susținut ateliere tematice.

Talentul său de a îmbina narativul cu arta vizuală și de a explora teme profunde și complexe o situează printre cele mai influente personalități culturale ale vremurilor noastre. Prin lucrările sale literare și artistice, Graciliana Montelongo Amador continuă să fie o forță creativă și inovatoare în Tenerife, îmbogățind cultura locală și internațională. Cartea „Restos de un Rosario” nu este doar o adăugire la vasta sa operă, ci și o mărturie a abilității sale de a captiva și inspira cititorii prin povești fascinante și memorabile.
Articol realizat de: Kasandra Kalmann Năsăudean
Fotografii: Occidentul Românesc