15 ani de la înființarea PSD Bruxelles

Au trecut 15 ani de la înființarea primei filiale din afara teritoriului României pentru un partid politic românesc. În luna februarie 2008, s-a format la Bruxelles un Comitet de Inițiativă pentru înființarea filialei Partidului Social Democrat la Bruxelles. A fost un context favorabil, România fiind în Uniunea Europeană din 1 ianuarie 2007, iar unii lideri PSD din acea perioada erau și euro deputați.

Titus Corlățean, Secretar General PSD, și Victor Boștinaru, responsabil de relațiile internaționale la nivelul PSD, au ajutat enorm în perioada respectivă filiala PSD Bruxelles. Au fost organizate dezbateri de impact, dar și participări ale echipei PSD Bruxelles la forumurile decizionale PSD de la București.

Pe lângă interacțiunea constantă cu Partidul Social Democrat, au existat alți trei piloni de comunicare pentru echipa de la Bruxelles: cea cu ˝organizațiile surori˝ din Bruxelles-ul european (filialele din Bruxelles ale partidelor de Stânga din alte țări membre UE); Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Socialist din Belgia.

Legătura cu filialele din Bruxelles ale Partidului Socialist Francez, SPD-ului German, PSOE Spaniol sau Partidului Laburist Britanic a fost un punct forte al structurării activității PSD Bruxelles. Organizații cu experiență, acestea au ghidat inițiativa românilor în a deveni un partid politic, nu doar o mișcare cetățenească. Chiar dacă pare surprinzător, dar organizarea alegerilor primare la nivel Partidului Socialiștilor Europeni pentru alegerile europene din 2014 a fost lansată într-o discuție internă, a acestor organizații, în prezența lui Martin Schulz în toamna lui 2009.

Cu Partidul Socialist Belgian cooperarea a fost directă, ajungând să ne implicăm real în campania alegerilor locale belgiene din 2012. Atunci, 6 români au candidat pe listele electorale de Stânga la sectoarele din Bruxelles, unul reușind chiar să câștige (în premieră pentru un român) mandatul de consilier local în comuna Sait-Josse (sector al Bruxelles-ului). Cooperarea a crescut ca intensitate la nivelul Diasporei, progresiv lansându-se filiale PSD în mari orașe europene. Am avut un mare respect față de muncă exemplară a colegilor din Barcelona și Londra.

Am găsit metode să fim aproape de românii din Belgia, înțelegând problemele și ideile lor. Mișcarea noastră a prins, iar progresiv a fost lansată Organizația de Femei a PSD Belgia și Organizația de Tineret a PSD Bruxelles. Prin ghidajul PSD Bruxelles s-a înființat și filiala PSD Anvers în 2014.

În perioada 2008-2014, inițiativa politică de la Bruxelles a mișcat sistemul, dând un semnal real că Diaspora românească dorește implicarea politică dacă există structuri de calitate și transparente. Mii de români au participat la evenimentele noastre, și-au exprimat opinia pentru a realiza o Românie mai bună, atât pentru cei din țară, cât și pentru cei din afara ei.

Există acum deputați și senatori în Parlamentul României care reprezintă Diaspora și asta a fost un deziderat al nostru în acea perioadă. Am militat cu succes pentru a avea un Ministru al Românilor de Pretutindeni și asta s-a realizat în premieră atunci.

Am reușit, pe cât posibil, să arătăm că există o singură Românie, a celor 25 de milioane de români. Mulți dintre acești au decis ca pentru o perioadă de timp să trăiască în afara țării, dar ei au rămas români, poate mai patrioți decât cei din țară. Diaspora nu este o povară pentru România, este o oportunitate pe care România o descoperă în fiecare zi…

Dan LUCA  Inițiator, fondator și președinte PSD Bruxelles între 2008-2014.

***

Acum 15 ani am simțit exact ce simt şi acum, diaspora are nevoie de social democrație şi în afara țării. Mesajele noastre au fost şi rămân constructive şi pliate pe necesitățile celor plecați. Am fost alături de români când împreună cu echipa am încercat să convingem autoritățile belgiene, prin dialog şi scrisori, să deschidă piața muncii așa cum au făcut-o Spania şi Italia.

Am chemat autoritățile belgiene şi române deopotrivă să dezvolte centrele comunitare, atât în afara țării pentru cei plecați cât şi în România pentru copiii şi bătrânii rămași. În fapt, noi am fost primii cu această idee inspirată din acțiunile pentru cei veniți din țările terțe, şi asta pentru că multe problematici cu care se confruntau românii erau comune tuturor străinilor, indiferent de țara de proveniență.

Organizația a dezvoltat campanii de informare cu privire la drepturile lucrătorilor, iar în 2011 a condus la demascarea abuzurilor lucrătorilor români de la Abatorul din Bruxelles şi regularizarea situației acestora. Organizația de Femei s-a concentrat mult pe lupta împotriva violenței şi multe victime au găsit soluții primind îndrumare îi informații corecte. De asemenea, a participat la multe demersuri legate de chestiunea sensibilă a copiilor rămași acasă fără părinți.

În perioada pandemiei, colegii au făcut efectiv formularele de obținere a ajutoarelor de stat pentru cei aflați la nevoie şi s-a instituit o permanență telefonică. Legăturile cu partidele surori s-au consolidat de-a lungul anilor şi în acest moment ne bucurăm de un sediu comun unde organizăm diverse evenimente şi întâlniri în inima capitalei europene. Europarlamentarii PSD participă mereu la activitățile desfășurate şi sprijină organizația noastră.

Între timp am pus bazele organizației PES Activists Diaspora, așa cum apare şi in statutul PSD, iar cei mai mulți dintre colegi sunt la Bruxelles. Însă avem organizații şi in alte țări şi localități din Belgia. Unele aspecte ale integrării europene s-au schimbat şi s-au îmbunătățit, cum sunt condițiile de muncă şi dreptul la libera circulație. Acestea sunt drepturi fundamentale ale UE. Însă unele au rămas deschise, cum este chestiunea coordonării securității sociale, Schengen, întoarcerea acasă şi dezvoltarea durabilă a țării. PSD Bruxelles va continua să contribuie activ la această agendă a cetățeanului.

Codruţa-Liliana Filip  președinte interimar PSD Bruxelles şi coordonator PES Activists Diaspora

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.