12 Octombrie – Ziua Națională a Spaniei

12_octubre_fiesta-nacional_mrf

Sărbătoarea Națională a Spaniei sau Ziua Hispanității se celebrează în fiecare an la data de 12 octombrie. Această zi comemorează și Descoperirea Americii de către Cristofor Columb în anul 1492. De atunci, Spania începe procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând după trei secole un imens imperiu.

Secolele XVI și XVII reprezintă apogeul imperiului spaniol care devine prima putere europeană și mondială, sub conducerea Casei de Habsburg.

În perioada 1701 – 1714, războiul de succesiune la tronul Spaniei marchează finalul dinastiei de Austria și venirea Bourbonilor, iar în 1873 se instaurează Prima Republică care durează până în 1875 când este restaurată monarhia, iar Alfonso al XII-lea este proclamat rege al Spaniei.

De-a lungul secolului XIX, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mișcări de independență, culminând cu Războiul hispano-american în 1898. În 1931 este instaurată a II-a Republică, iar la 18 iulie 1936 are loc o revoltă militară și începutul războiului civil care se va încheia 3 ani mai târziu.

La 1 octombrie 1936, generalul Francisco Franco Bahamonde își asumă conducerea statului și al armatei, începutul unei dictaturi care a durat aproape 40 de ani. În anul 1975, odată cu moartea lui Franco, este restaurată monarhia și pe tronul Spaniei urcă regele Juan Carlos I de Bourbon. În anul 1982, Spania este admisă în NATO iar în 1986 aderă la UE.

Ziua de 12 octombrie a rămas în istoria țării ca un moment de reper în evoluția națiunii. În fiecare an de Ziua Națională a Spaniei, Forțele Armate oferă o paradă militară la Madrid.

Sărbătoarea Națională a Spaniei

– în spaniolă: Día de la Hispanidad, Fiesta Nacional de España;

– în catalană: Dia de la Hispanitat, Festa Nacional d’Espanya.

 

Ziua Hispanității = legătura între Spania şi toate celelalte comunităţi hispanice din lume, astfel încât se regăsesc într-o singură entitate.