Ziua Națională a României, sărbătorită în Cuenca

25

Sâmbătă, 3 decembrie 2011, la sediul Asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca, situat în Calle Pedro Almodovar din orașul Cuenca, a avut loc ultima activitate din cadrul Săptămânii Culturale Românești, activitate dedicată Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Violeta Vartic, președintele asociației împreună cu echipa de voluntari a organizat o expoziție de artizanat românesc alcătuită din costume populare autentice, unele dintre acestea având o vechime de peste 100 de ani, obiecte de artizanat din nordul Transilvaniei și Moldova, dar și din Oltenia. Cu această ocazie, grupul de voluntari alcătuit din: Lucica Vidale, Dorina Pop, Crina Antonescu, Violeta Pesea, Mirela, Lena Scridon și Iulia au pregătit produse tradiționale românești apreciate de către publicul prezent, români și spanioli.

Modesto, Dan Moldovan, Anca și Eugen Lovaszi s-au deplasat din Tarancón pentru a sprijini împreună cu Claudia și Marin Morar și ceilalți organizatori, desfășurarea evenimentului și a Campaniei Umanitare-Strigăt de disperare. Expoziția de costume și obiecte de artizanat a fost îndelung admirată de cei prezenți și în special de spanioli iar degustarea produselor tradiționale i-a încântat pe toți cei prezenți. Mulțimea de români participanți la acest eveniment au avut ocazia să se bucure, într-o zi însorită de decembrie, departe de locurile dragi lor, de o întâlnire tradițională românească. S-au cântat colinde și în ritm de muzică românescă invitații spanioli împreună cu românii prezenți s-au prins în horă, atrăgând curiozitatea trecătorilor și a locuitorilor din zonă. La eveniment au participat din partea guvernului provincial, Delegatul Coordonator al Ministerului Sănătății și Protecției Sociale pentru Provincia Cuenca, – Carlos Navarro, Ana de la Hoz Martin din partea Primăriei orașului Cuenca, iar din partea serviciului de mediere socio-culturală, Luz Gonzalez.

Au colaborat, grupul folcloric „Los Arrabales” din orașul Cuenca, care a cântat câteva piese de folclor spaniol în sprijinul campaniei umanitare, pe care asociația o întreprinde în această perioadă, Crucea Roșie din Cuenca prin educatoarea și voluntarii care au ținut să-l aducă pe tânărul Alin Rus la această sărbătoare, a cărui prezență alături de mama și fratele acestuia a impresionat publicul prezent. Săptămâna Culturală s-a desfășurat cu succes sub semnul solidarității, omeniei și dăruirii necondiționate. Asociația Hispano-Române din Provincia Cuena dorește să aducă mulțumiri și pe această cale tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea fiecărei activități și-n special Primăriilor din Tarancón, Villamayor de Santiago și Cuenca, Ambasadei României la Madrid, firmelor Incarlopsa, Coez, Florăria Gladys și Tip-Top Caixa, precum și participanților mass/media: Radio Național de Spania, Cadena Ser, TV Tarancón, CNC Cuenca, Onda Cero, Ziarul provincial Dia de Cuenca, En Casilla la Mancha, Radio Diapora Online din Chicago și Occidentul Românesc care sprijină în continuare Campania Umanitară-Strigăt de disperare.

Nota Redacției:

Amintim cititorilor noști faptul că Alin Rus are 15 ani și suferă de tetrapareză spastică bilaterală, forma cea mai gravă de diplegie spastică. O boală care afectează membrele inferioare, dar mai accentuat sunt afectate membrele superioare, simptomele acestei boli fiind: strabism, crize epileptice, atrofie optică, retard mintal, deviație la coloană vertebrală (cifoză, scolioză), luxație de șold.

  • Menționăm faptul că toate documentele care susțin campania de ajutor și strângere de fonduri pentru Alin Rus, se găsesc arhivate atât la Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca, cât și la redacția Occidentul Românesc.
  • Cei interesați pot depune donația dorită în contul deschis pe numele Monicăi Pană la Caja Rural de Cuenca: 3064 0840 4121 3779 4315
  • Pentru alte informații, puteți lua legătura cu Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca, pe adresa de e-mail: hisparucuenca@hotmail.com, telefon: 639 178 615, disponibil de luni până vineri între orele 19 – 20.

Au consemnat: Mihaela Plopan și Oana Moșniag – corespondenți OR

Foto: Occidentul Românesc