Apreciind și iubind arta, putem fi mai solidari

1

Mulți dintre noi ne amintim de porțelanul realizat la Alba Iulia, de serviciile de masă unice, vazele și coșurile dantelate extraordinare și tot felul de figurine încondeiate cu cele mai frumoase și mai elegante desene. Nu ne-am întrebat niciodată cum au fost realizate și de către cine. Nu am știut niciodată că oameni talentați, profesioniști desăvârșiți realizau cu multă migală și pasiune adevărate opere de artă care aduceau valută forte în România. Au trecut de atunci 22 de ani, timp în care toate aceste frumuseți s-au pierdut în timp și-n spațiu. Ioan Vasinc a fost unul dintre cei care, peste 17 ani a dat viață porțelanului de Alba Iulia. Desenele realizate manual de Ioan și colegii săi de atunci, au străbătut lumea în lung și-n lat și au dat viață porțelanului efectuat cu multă măiestrie în orașul Unirii de la 1918, numele României fiind cunoscut la nivel mondial și pe această cale. Dar de atunci au trecut ani și ani, timp în care toate aceste frumuseți s-au pierdut, fiind înlocuite cu kitch-uri în toate domeniile și pe toate planurile. Oameni ca Ioan Vasinc au fost eliminați din peisaj fiind înlocuiți cu talente îndoielnice și cu neamuri comuniste, lipsite de educație și talent. Un pictor precum Ioan ce mai putea face în anul 2000, cu talentul său? Nu mare lucru. Și ca să se poată întreține, a început să picteze biserici, să realizeze picturi la comandă care să-i ofere traiul zilnic într-o țară în care sistemul te obligă să-ți iei lumea-n cap și să fugi încotro-i vedea cu ochii. Și astăzi, mai mult ca oricând!

Îndrăgostit de frumusețile Spaniei

Ioan Vasinc a ajuns în Spania în urmă cu ani buni, fiind solicitat pentru o pictură. Un contract pe o perioadă scurtă de timp. A fost impresionat de frumusețile extraordinare ale acestei țări, de amabilitatea și toleranța spaniolilor și a hotărât să-și încerce norocul. O perioadă de timp a lucrat în construcții reușind astfel să se întrețină și să-și plătească chiria și din când în când să mai realizeze câte un peisaj sau un portret din puținii bani care și i-a putut permite pentru a cumpăra cele necesare realizării lucrărilor. Dar cum munca în construcții este devastatoare, Ioan s-a îmbolnăvit și astfel a pierdut singura sursă de existență. De atunci, ajutat de prieteni, mai realizează câte o pictură pe care se străduiește să o vândă pentru a supraviețuii.

Stabilit în Cuenca, un oraș plin de istorie și frumusețe, Ioan Vasinc a reușit să cunoască toate locurile și impresionat de cele văzute și admirate, a început cu puținii bani pe care îi avea să așeze pe pânză locurile istorice și peisajele care i-au încântat ochiul și sufletul. În acest punct al vieții sale, Ioan a fost descoperit de Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca, prin grija Violetei Vartic-președintele asociației, cea care ne-a contactat pentru a cunoaște situația acestui talentat pictor și a-l mediatiza.

Am fost plăcut surprinși să vedem la fața locului devotamentul cu care se lucrează în cadrul acestei asociații, dorința de-a ajuta românii din comunitate cu informații utile și de a le fi aproape, necondiționat și cu multă omenie, plăcerea de a evidenția elementele pozitive și munca desâvârșită a românilor de bine care s-au stabilit în această provincie. Cu această ocazie l-am cunoscut pe Ioan Vasinc și am reușit să-i admirăm picturile și să-i apreciem talentul despre care Violeta Vartic crede cu tărie că este mare păcat să se piardă. Și pe bună dreptate, pentru că Ioan este extrem de talentat și toate lucrările sale, fie că reprezintă scene istorice, peisaje sau portrete, sunt speciale și transmit mesaje importante prin culorile și modul unic de-a fi expuse.

Lucrările talentatului pictor român au fost admirate și cu ocazia Săptămânii Culturale, organizată de către Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie 2011, în Sala de expoziții a Auditoriului din Tarancón, ocazie cu care cunoscuți artiști spanioli din Castilla-La Mancha, l-au promovat pe Ioan Vasinc, alături de alți artiști români talentați.

Apel la umanitate

Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca și Occidentul Românesc au inițiat o campanie umanitară pentru strângere de fonduri necesare ajutării românilor afectați de criza economică, a celor care se confruntă cu probleme sociale deosebit de grave. Vă reamintim și cu această ocazie, cazul minorului Alin Rus despre care puteți afla mai multe amănunte în ediția lunii noiembrie 2011 a publicației noastre ( veizi: http://occidentul-romanesc.com/?p=2305). Pentru acest caz, pictorul Ioan Vasinc deși se află într-o situație extrem de delicată, dorește să vândă unul dintre tablourile sale iar banii obținuți să-i doneze campaniei de ajutor pentru Alin. Pe această cale facem un apel către toți cei care iubesc arta și sunt interesați de lucrările lui Ioan Vasinc, să ia legătura cu Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca pe adresa de e-mail: hisparucuenca@hotmail.com sau la telefon: 639 178 615, disponibil de luni până vineri între orele 19 – 20.

Apelăm de asemenea la diverse firme în domeniul artei, la instituții ale statului spaniol care sunt în măsură să îi ofere un loc de muncă pictorului român. El poate executa la comandă diverse lucrări sau poate preda cursuri de pictură la copii și adulți. În momentul de față, Ioan Vasinc nu dispune de niciun fel de finanțare pentru executarea lucrărilor sale fiind nevoie de culori, pânză etc., trăiește din ajutorul prietenilor și a puținilor bani pe care îi obține când are noroc să mai vândă câte o lucrare. Fiind bolnav, el nu poate presta munca fizică, singura lui sursă de existență fiind pictura. În acest sens, facem un apel către toți iubitorii de artă, către cunoscătorii lucrărilor lui Ioan să fie solidari și să participe la această campanie umanitară pentru a ajuta și salva talentul pictorului român, cumpărându-i din lucrările finalizate sau oferindu-i un loc de muncă în domeniul său.

Redacția Occidentul Românesc