Zilele Filmului Românesc debutează astăzi la Barcelona, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Cinematecii din Barcelona. Ajuns la cea de-a șasea ediție la Madrid, festivalul se organizează anul acesta în alte două centre culturale spaniole: Barcelona și Valencia.
Ciclul de filme de la Barcelona, ce se desfășoară în perioada 5-22 mai, include cinci succese ale cinematografiei românești din 2015, dar și filmul După-amiaza unui torționar regizat de Lucian Pintilie. Proiecția acestei din urmă pelicule va fi urmată, în data de 11 mai, de o prelegere pe tema sistemului represiv din închisorile comuniste în prezentarea lui Camil Ungureanu, profesor de filosofie politică la Universitatea „Pompeu Fabraˮ din Barcelona.
Festivalul se inagurează cu pelicula Aferim!, în regia lui Radu Jude, recompensată cu 13 premii în cadrul celei mai recente Gale a Premiilor Gopo ale industriei cinematografice românești, printre care amintim premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, dar și Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal acordat lui Teodor Corban. De altfel, actorul a fost recompensat și în Spania cu Premiul pentru cel mai bun actor în cadrul celei mai recente ediții a Festivalului de Film European de la Sevilla pentru interpretarea protagonistului din filmul Un etaj mai jos regizat de Radu Muntean.
Documentarul de animație Muntele magic a fost recompensat în Spania cu Premiul ANIMAFICX la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Gijón, iar regizoarea Anca Damian a fost invitată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, să-și prezinte pelicula și să susțină un masterclass la Festivalul Internațional de Film de Animație din Catalonia din acest an.
Lungmetrajul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea, lansat în Spania în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Madrid, a fost remarcat și recompensat cu premii la festivalurile din Karlovy Vary și Wiesbaden.
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, De ce eu?, a fost selectat în competiția oficială a Festivalului SEMINCI Valladolid, din luna octombrie 2015. Premiera madrilenă a avut loc la Academia de Cine, în prezența regizorului, în cadrul unui eveniment moderat de Javier Tolentino, cunoscut jurnalist de film la postul public Radio 3.
Deși se bucură de mare succes în festivalurile internaționale din Peninsula Iberică, distribuția filmelor românești în circuitul comercial spaniol este deficitară, astfel că Institutul Cultural Român joacă un rol esențial în distribuția filmelor românești în Spania prin festivalul anual pe care îl organizează, ciclurile de filme tematice realizate în parteneriat cu cinematecile regionale, dar și prin proiecte punctuale dedicate cinematografiei clasice și contemporane.
Detalii suplimentare puteți obține la:
Institutul Cultural Român de la Madrid
Telefon: +34 917 589 566
Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;
Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano
Contribuie și tu...
Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.
Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.
Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!
Doar o dată
Doar o dată
Doar o dată
Alege suma și doneză lunar
Îți mulțumim!
Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.
Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.
Vă mulțumim.