Vizita de lucru a ministrului-delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în Regatul Spaniei

39

SONY DSC

Cristian David, Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, a efectuat în perioada 23-25 mai 2013 prima vizită de lucru în Regatul Spaniei, programul acestei vizite fiind organizat de către Consulatul general al României la Barcelona.

Ziua de 23 mai 2013 a cuprins întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din oraşul Guissona. Cu acest prilej, ministrul Cristian David a vizitat Cooperativa Area de Guissona, unde mai mult de 30% dintre muncitori sunt cetăţeni români. Oficialul român a salutat conducerea fabricii pentru exemplul de convieţuire dintre cele două culturi şi eforturile depuse pentru păstrarea identităţii culturale şi spirituale româneşti, prin crearea unor centre de limba română.

Discuţiile cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române prezenţi în Catalunia şi Insulele Baleare s-au purtat în sediul Parohiei Ortodoxe Barcelona, tema principală fiind nevoia construirii unui nou lăcaş de cult în regiunea Leida. Oficialul român a dat asigurări în privinţa sprijinului oferit de statul român.

SONY DSC

În ziua de 24 mai 2013, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut o întrevedere cu Xavier Bosch şi Maria Rosa Fortuny, membri ai Direcţiei Generale pentru Imigraţie, din cadrul Ministerului Muncii şi Afacerilor Sociale. La întâlnire au participat şi primari ai localităţilor cu importante comunităţi româneşti din Aria Metropolitană Barcelona. Discuţiile au vizat subiectul integrării cetăţenilor români în regiunile spaniole, proces ce trebuie gestionat cu ajutorul autorităţilor locale, atât la nivel administrativ cât şi guvernamental. Reprezentanţii autorităţilor locale au evocat importanţa programelor de formare pentru integrarea cetăţenilor români. Un alt punct al discuţiilor l-a constituit problematica minorilor români care comit infracţiuni şi sprijinul tutelar oferit de statul spaniol pentru aceştia.

Vizita a continuat cu o întrevedere a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, cu preşedinta Parlamentului din Catalunia, Nuria de Gispert. Cu acest prilej, demnitarul român a prezentat liniile de acţiune ale portofoliului său, discuţiile celor doi demnitari vizând construirea unor relaţii bilaterale îndreptate spre soluţii optime la problemele de integrare. Ministrul delegat a salutat ideea de a avea un plan de lucru comun, accentuând, totodată, colaborarea cu organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile specializate în astfel de problematici. Totodată, oficialul român a subliniat relaţiile apropiate dintre cele două state prin latinitate şi creştinism.

În cadrul vizitei, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu primarul Barcelonei, Xavier Trias. Principalele teme ale discuţiei au vizat numărul mare al cetăţenilor români din Barcelona, în 2004 fiind înregistraţi aproximativ 3000 de rezidenţi, iar în 2013, aproape 7000. Primarul Barcelonei a apreciat modul în care cetăţenii români s-au integrat în societatea spaniolă, doar 200 dintre aceştia fiind în evidenţele serviciului de asistenţă socială. Totodată, edilul Barcelonei şi-a arătat sprijinul pentru crearea unor centre de ajutor pentru „persoanele vulnerabile”. Cu acest prilej, oficialul român a evidenţiat aspectele pozitive ale migraţiei şi mobilităţii pentru societatea spaniolă.

Agenda ministrului delegat pentru românii de pretutindeni a cuprins şi întrevederea cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Valencia, Castellon şi Alicante. Ministrul Cristian David a prezentat principalele direcţii de acţiune ale mandatului său: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români, păstrarea identităţii culturale şi lingvistice, susţinerea procesului de integrare, apropierea faţă de familiile din ţară şi promovarea imaginii şi a intereselor României peste hotare.

DSCN0010 [640x480]

Vizita în Spania a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, s-a încheiat în Barcelona, unde oficialul român s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti, eveniment la care a participat și Geanina Mihaela Boicu – consul general în cadrul Consulatului general al României la Barcelona alături de alți reprezentanți ai acestei instituții.