Vavila Popovici: ADF – Compania de dans PAUL TAYLOR

48

„Dansul este limbajul ascuns al sufletului.”Martha Graham

taylor2[1]

Dansul ne transferă într-o lume de basm, ne sustrage din lumea materială, ne face să uităm de propria prezență fizică. Un dans frumos îți concentrează atenția, trezește chiar viziuni cerești sufletelor sensibile.

Noi, oamenii, pentru că suntem formați din corp și suflet căruia trupul îi servește drept locuință (corpul nostru dacă nu ar fi avut suflet ar fi fost o masă de carne fără inteligență) avem mintea și simțurile care trebuie hrănite cu frumosul acestei lumi și dansul este una dintre frumusețile lumii. „Dansul este puțină nebunie care ne face tuturor mult bine”, spunea un Episcop afro-american și avea multă dreptate, nebunia fiind curajul de a ieși din materialitate, curaj atât de necesară nouă.

Dansatorii ni se prezintă în timpul dansului ca niște făpturi desăvârșite, ieșite din sfera gravitației. Avea dreptate sculptorul român Brâncuși când spunea că totul poate zbura, chiar și broasca țestoasă, totul este a ști cum să ieși de sub gravitație. Și iată că dansatorii reușesc.

În dans corpul nu mai este un lucru rigid, devine flexibil, curgător, zburător. Dansul imită de cele mai multe ori zborul unei păsări, ondularea brațelor fiind mișcarea ce concretizează ideea zborului. Corpul este supus ideii de geometrie perfectă: arc, jumătate de cerc, elipsă sau linie frântă și astfel mișcarea prinde fluidul eteric al simbolului perfect.

Dansul este cel mai bun prilej de a concentra și a menține, pe acel timp al desfășurării, tensiunea la cote maxime de care are nevoie marea artă.

În data de 19 iulie 2014, am vizionat spectacolul Companiei de dans Paul Tylor, în aceeași sală a Centrului de Arte performante (Performing Arts Center) din orașul Durham, Carolina de Nord.

Programul a fost alcătuit din trei părți, cu pauze între ele: DIGGITY, MARATHON CADENZAS și CLOVEN KINGDOM.

   Toate trei dansuri au fost create de coregraful Paul Tylor. Costumația a diferit de la un dans la altul, dar a fost în aceeași idee a culorilor pastelate, cu paleta lor romantică și suavă, culori divine, elegante, care au îmbrăcat superb trupurile dansatoarelor, oferind privirilor sentimentul bucuriei, al bunei dispoziții și al sobrietății necesare – în cazul costumelor dansatorilor.

Paul Taylor Dance Company este o companie de dans contemporan apreciată și respectată, Paul Taylor fiind un coregraf american al secolului 20 (născut în 1930). Compania efectuează în prezent foarte multe turnee în orașele americane și este bine primită peste tot.

Primul dans DIGGITY a fost executat de opt dansatori, pe o muzică special compusă de muzicologul american Donald York, un dans al bucuriei, un omagiu adus femeii; dansatoarele executau piruete în care rochiile se desfăceau precum floarea numită Volbura sau Rochița Rândunicii. La un moment dat trupul balerinei a fost așezat în mijlocul Florii Soarelui, moment de scenă în care s-au putut auzi aplauze de bucurie. A fost balet combinat cu mișcări acrobatice, de o eleganță cuceritoare.

MARATHON CADENZAS a fost executat pe o muzică ritmată, antrenantă, a americanului Raymond Scott (1908-1994), compozitor, pianist, inginer, inventator al instrumentelor electronice. Piesa sugera interiorul unui local de dans, în care patronul comanda diferite dansuri angajaților săi, ei dansând până la epuizare, în schimbul obținerii banilor pentru a-și asigura existența. Costumația ne-a bucurat privirile, dansurile executate de cele șase perechi de dansatori talentați au produs și momente de ilaritate. Aplauzele au fost pe măsura dansului.

CLOVEN KINGDOM a fost executat de aceeași echipă de doisprezece dansatori, dansatoarele având minunate rochii lungi, în culori pastelate și cu aceeași deschidere în formă de evantai. A fost impresionant cum coregraful Paul Tylor, cu imaginația sa, a putut crea un dans pe o muzică preclasică, barocă a lui Arcangelo Corelli – compozitor și violonist italian din secolul 17, combinată cu muzica compozitorilor americani ai secolului XX – Henry Cowell și Malloy Miller, creând un dans care combină diferite stiluri de balet, incluzând arta indigenă a Americii, realizând în cele din urmă un minunat dans modern, în care am descoperit secvențe cu mișcările din Dansului Soarelui – o ceremonie religioasă anuală, originară din secolul al XIX-lea, practicată de nativii americani.

Publicul a apreciat vitalitatea dansurilor, energia creațiilor lui Paul Tylor, alcătuirea armonioasă a programului aducător de bucurie și frumusețe în suflete, prin mișcările elegante, fluide și naturale, pline de grație ale dansatorilor, eleganța venind și din mintea și sufletul creatorului, coregraful Paul Tylor care ne-a adus aminte astfel de perioada romantică, când interesa idealul și dorința de libertate a omului.

Arta americană, după umila mea părere, este înălțată pe o treaptă superioară prin această creație de dans modern, cu acest creator coregraf și cu acești minunați dansatori: Laura Halzack, Aileen Roehl, Heather Mc Ginley, Christina Lynch Markham, Michael Trusnovec, Michael Apuzzo, Michael Novak, George Swallwood, Michelle Fleet, Parisa Khobdeh, Eran Bugge, Jamie Rae Walker.

Fascinant, superb spectacol! Cu adevărat modern, prin coregrafia-i complexă, fondul muzical amplu, prin faptul că aduce în amintite dansuri tradiționale și reușește să le adapteze noii noastre vieți.

Vavila Popovici – Carolina de Nord