Un mort și patru răniți grav în timpul salvării unei ambarcațiuni cu peste 220 de migranți la sud de Tenerife

O tragedie a avut loc în Oceanul Atlantic, la sud de Tenerife, unde o ambarcațiune supraaglomerată cu peste 220 de migranți a fost la un pas de dezastru. Un migrant a decedat, iar patru au fost răniți grav în timpul operațiunii, care a implicat eforturile susținute ale forțelor de salvare.

Operațiunea de salvare a început vineri, după ce avionul Sasemar 101 a localizat ambarcațiunea aflată la aproximativ 82 de mile marine sud de localitatea Granadilla de Abona. Echipajul ambarcațiunii, care era în întregime compus din migranți de origine subsahariană, se afla într-o situație disperată în mijlocul oceanului, scrie RTV Canarias.

Forțele de salvare, inclusiv nava Calíope a Salvamento Marítimo și nava de patrulare Río Tajo a Gărzii Civile, au intervenit prompt pentru a-i asista pe migranți. Salvatorii au acționat la limita extremă a resurselor, deoarece ambarcațiunea era supraaglomerată și numeroși pasageri erau în stare gravă.

După ce operațiunea de salvare a fost finalizată cu succes, un elicopter Helimer 206 a evacuat patru persoane rănite grav la aeroportul Tenerife Nord, unde li s-a acordat îngrijire medicală. Două dintre aceste persoane au fost transferate la Spitalul Universitar din Canarias, iar celelalte două au fost aduse la Spitalul La Candelaria.

Nava de salvare Calíope, împreună cu migranții salvați, s-a îndreptat spre Portul Los Cristianos din sudul insulei Tenerife, unde debarcarea a avut loc în dimineața de sâmbătă, 28 octombrie. Mulți dintre migranți au fost duși la spital din cauza stării precare de sănătate, iar 11 dintre ei au fost transferați la Spitalul din Tenerife Sud pentru a primi îngrijire medicală.

Tragediile nu se opresc aici, deoarece o altă ambarcațiune a ajuns pe insula El Hierro, iar două persoane de la bord au decedat în urma acestui incident. Un migrant a pierit în timpul traversării către El Hierro. Acest val continuu de migranți a adus la limită capacitatea echipamentelor de primire și gestionare a situației, conform declarațiilor lui Alfonso Cabello, reprezentant al Guvernului Canarelor.

Cu toate eforturile depuse de forțele de salvare și organizațiile umanitare, criza migranților care încearcă să ajungă pe țărmurile Insulelor Canare în ambarcațiuni precare rămâne o problemă alarmantă. Situația necesită o abordare cuprinzătoare și coordonată pentru a preveni pierderi de vieți umane și pentru a oferi asistență adecvată celor care încearcă să-și găsească un refugiu mai sigur.