Un elev român de 11 ani stabilit în Marea Britanie, în topul celor mai inteligenţi britanici

mihail_iulian_barascu

Un elev român de 11 ani stabilit în Marea Britanie a intrat în topul celor mai inteligenţi britanici. El a dovedit recent că are un IQ de 162 şi a fost denumit în presa străină „micul Einstein de România”. Băiatul provine dintr-o familie din Craiova care a plecat în Anglia acum cinci ani pentru un trai mai bun şi şansa la o altfel de educaţie.

Mihail Iulian Bărăscu locuieşte din 2009 în Dover. A fost evaluat de organizaţia internaţională Mensa, cunoscută ca fiind grupul oamenilor cu un coeficient de inteligenţă peste medie. S-a dovedit că are un IQ de 162, mai mare decât cel al lui Albert Einsteinsau Stephen Hawking, aşa cum au scris mai multe ziare din Regat.

Iulian se simte cel mai bine în faţa calculatorului și a început deja să scrie primul lui roman. Ştie clar ce îşi doreşte să se facă atunci când va creşte.

„Eu vreau să fiu arhitect, dar în acelaşi timp vreau să fiu şi scriitor. Arhitect – o meserie de asta care să îmi placă şi să aduc nişte bani, iar scriitor – îmi place, adică îmi plac cărţile. Şi aş vrea ca alţi oameni să citească cărţile pe care le fac eu ca să-i fac fericiţi”, spune Iulian Bărăscu.

Tatăl băiatului este profesor de religie iar mama medic stomatolog. Le este dor de România, dar spun că nu se mai întorc în ţară. Speră ca odată cu recunoaşterea coeficientului de inteligenţă, băiatul să intre în vizorul marilor universităţi din Anglia.

„Am spus că pentru el, acum deja mi se pare că are un avantaj mare, că s-a integrat într-o comunitate care apreciază educaţia”, afirmă Gheorghe Bărăscu, tatăl băiatului.

Iulian vine în fiecare vară, în vacanţă, la bunicii din România. De altfel, bunica a fost cea care a observat că băiatul avea o capacitate mare de memorie şi era voia să ştie cât mai multe lucruri. Îşi aminteşte că la vârsta de 4 ani îi cerea să noteze continuările pe care el şi le imagina la poveşti sau cântece.

Iulian a reuşit să o impresioneze şi pe profesoara cu care s-a pregătit la matematică în vara anului trecut, când a venit în vacanţă la Craiova.

„În prima jumătate de oră mi-am dat seama că are un potenţial extraordinar. Puteam să merg cu el chiar la cunoştiinţe de liceu dar m-am gândit că de bun simţ ar fi să mă opresc la clasa a 6-a,a 7-a, a 8-a chiar, pentru că îl consideram totuşi un copil în vacanţă la bunica”, spune Cristina Bitoleanu, profesor de matematică. În timpul liber, Iulian joacă baschet şi face parte într-un club de teatru.

Sursa: http://digi24.ro