„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Divorț în stil democrat

Stimata doamnă Kamala Harris, vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii a fost un politician controversat încă de la începuturile carierei pentru că a intrat în arena politică în urma unei idile cu năbădăi. Propulsată în elita politică californiană și devenită procuror general al statului, Kamala și-a demonstrat „imparțialitatea” în toate direcțiile, stârnind nedumeriri, fără să militeze cu voce tare pentru dreptate socială sau judiciară, așa cum avea să facă mai târziu, după ce și-a descoperit „minoritatea”.

Ajutată de mașinăria politică made în California, marea politiciană a aterizat pe post de senator tocmai la Washington, numai bine ca să facă valuri și să perpetueze murmure de intenții prezidențiale. Zvonurile manipulate în presa prietenoasă au lansat-o pe doamna Harris între greii partidului, candidați pentru nominalizarea prezidențială democrată. În luminile rampei și sub lupa telespectatorilor, zâmbăreața Kamala s-a dovedit a fi, de fapt, cam lipsită de farmec. Și a rămas memorabilă doar pentru că l-a acuzat pe candidatul Joe Biden de rasism.

Visul de preamărire s-a evaporat încă din primul tur când mai că nici un american n-a votat-o, drept pentru care s-a retras și s-a dat dispărută. A urmat apoi nominalizarea lui Joe Biden și dorința sa nemăsurată de-a alege un vicepreședinte o femeie non-albă. Și cine ar fi întruchipat mai bine această descriere amănunțită și valoroasă decât vedeta de Californa? Când o parte din comentatori au opinat că a fost aleasă exclusiv pentru cele două calități descrise mai sus și nu pentru competență, tăvălugul presei de partid i-a redus la tăcere pentru rasism misogin.

După ce electoratul l-a înlăturat de Donald Trump din biroul oval votanții s-au trezit cu cuplul Biden – Harris instalat la Casa Albă. Bucuria nespusă că au scăpat de teroarea portocalie nu a durat prea mult. Suma gafelor prezidențiale au obligat-o pe vicepreședinta să se ascundă departe de presa dezlănțuită, ca să nu-și distrugă ambiția politică încă din primele luni și să-l lase pe unchiul Joe să-și rupă gâtul singur și ferice.

Numai că, șeful doamnei, politician abil, a reușit s-o bage în față cu câteva răspunderi care garantează din start anularea sa politică. După atâta miere și „pupicuri” dulci, relația prezidențială a devenit o gâlceavă între „amanți politici”. Au urmat apoi sondajele de opinie în care numerele lui Biden au ajuns mai mici și mai dureroase decât ale predecesorului sau cel hulit. O singură persoană a reușit să se plaseze mai jos decât tătuca Joe, nimeni alta decât mâna lui dreaptă, Kamala.

În mijlocul unui zbor fără parașută, echipa președintelui a început să lanseze anonime că madame Harris e incompetentă și nu face nimic. Vicepreședinta a ripostat tot anonim că se simte marginalizată doar pentru faptul că e o simplă femeie non-albă într-o lume bântuită de bărbați albi misogini și rasiști. În divorțul incognito s-au implicat și alți neștiuți din anturajul de la Casa Albă și au ieșit la iveală tot felul de scântei. Inclusiv că doamna Jill a lui Biden nu poate să o suporte pe șmechera californiană. Și așa mai departe.

Jucând golf cu amicii săi pe propriul teren, Donald Trump nu poate decât să se bucure. Divorțul în stil democrat îi înlătură din ecuația prezidențială din 2024 pe principalii săi contracandidați. Ocupați ca divorțul să fie pe cât mai de furtunos – pe atât de „ascuns” în culise, Joe și Kamala se ajută reciproc ca să piardă definitiv și irevocabil orice fel de suport din partea partidului. Divorțând politic, amândoi se pun pe linia moartă a unui singur mandat, și acela, cel puțin până acuma, mizerabil.

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.