Acuzații explozive de la Casa Albă: COVID-19 a fost creat într-un laborator din China

SUA analizează posibilitatea ca noul coronavirus să fi pornit din laboratoarele chineze.

Conform CNN, oficialii americani din cadrul direcțiilor de informații și securitate națională spun că guvernul Statelor Unite analizează posibilitatea ca noul coronavirus să își aibă originea într-un laborator chinez, mai degrabă decât într-o piață, potrivit mai multor surse familiare cu chestiunea care avertizează că este prematur să tragă concluzii.

Teoria este una dintre multiplele teorii urmărite de investigatori, deoarece încearcă să determine originea coronavirusului care a dus la o pandemie globală care a ucis sute de mii de oameni.

SUA nu cred că virusul a fost asociat cu cercetarea în biotehnologii, iar oficialii au menționat că oamenii din zona de informații explorează și o serie de alte teorii cu privire la originea virusului, așa cum ar fi în mod obișnuit în cazul incidentelor cu profil înalt.

Un oficial din domeniul informaților, familiar cu analiza guvernului a spus că o teorie pe care oficialii o investighează este aceea că virusul își are originea într-un laborator din Wuhan, China și a fost eliberat accidental către oameni.

Alte surse au declarat pentru CNN că informațiile din SUA nu au reușit să coroboreze teoria, dar încearcă să analizeze dacă cineva a fost infectat în laborator printr-un accident sau o manipulare deficitară a materialelor și ar fi putut infecta și alte persoane.

Cu toate acestea, unii oficiali din domeniul securității spun că este posibil ca modul în care a pornit acest virus să nu fie cunoscut niciodată.

O sursă apropiată de grupul de lucru pentru coronavirus al Casei Albe a avertizat, de asemenea, că „de fiecare dată când există un focar, cineva propune ca virusul sau alt agent patogen să iasă dintr-un laborator”.

Un oficial a numit modul în care China s-a ocupat de tratarea virusului „complet reprobabil” – iar investigatorii sunt hotărâți să construiască o imagine mai completă a modului în care acesta a apărut.

Washington Post raportase încă din anul 2018 despre eventualele probleme pe care laboratorul de virusologie din Wuhan le-ar putea avea.

Când a fost întrebat despre acestea, secretarul de stat Mike Pompeo – care a continuat să numească coronavirusul „virusul Wuhan” – nu le-a dezmințit, dar nici nu a spus că arată vreo legătură legitimă cu Covid-19.

„Partidul Comunist Chinez nu le-a oferit acces americanilor atunci când au avut nevoie, în cel mai bun moment, adică la începutul epidemiei,” a spus Pompeo la începutul acestei săptămâni.

„Știm că au acest laborator. Știm despre piețele umede (piețele cu alimente proaspete). Știm că virusul însuși a avut originea în Wuhan. Deci toate aceste lucruri se reunesc. Există încă multe lucruri despre care nu știm. Trebuie să aflăm răspunsurile la aceste întrebări.”

Unii dintre oficiali au declarat că SUA intenționează ca statul chinez să plătească un preț, dar recunosc că SUA trebuie să fie atente să nu fixeze un cost înainte ca pandemia să fie controlată și până când nu vor avea mai multe informații despre eventuala creare a acesteia.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.