Spiritul de echipă – Dezvoltarea şi învăţarea unor abilităţi şi valori esenţiale pentru copii

481

2 [640x480]

Spiritul de echipă este o calitate importantă care pregăteşte copiii pentru provocările vieţii de adult şi îi ajută să înveţe cele mai bune mijloace pentru a reuşi în viaţă. Însă nu este o calitate înnăscută, ci este un „bun” dobândit care-i învaţă despre încredere, responsabilitate, comunicare sau cooperare. Insuflă-i copilului spiritul de echipă încă din primii ani ai copilăriei!

Spiritul de echipă este în strânsă legătură cu o altă abilitate pe care copiii trebuie să o înveţe şi să o stăpânească: cooperarea. Aceasta presupune iniţial integrarea copilului într-un grup, ai cărui membri au un scop sau ţel comun. Încercarea de a îndeplini misiunea presupune multe aptitutidini pe care copilul le va dezvolta din lucrul în echipă cu alţi copii. Este o abilitate care oferă copilului fundaţia pentru reuşitele de la maturitate.

Spiritul de echipă se formează cel mai bine între vârsta preşcolară şi cea şcolară, cu precădere în anii de şcoală. Copiii sunt implicaţi în grădiniţe şi şcoli în proiecte de grup care îi ajută să înveţe ce înseamnă spiritul de echipă şi să tragă foloasele acestuia în viața lor. Cel mai important lucru în echipă este punerea interesului grupului deasupra oricăror interese personale – un lucru destul de greu de realizat la copii, care sunt adesea egocentrişti şi cred că lor li se cuvine tot!

Există o sumedenie de beneficii ale acestei aptitudini asupra dezvoltării copilului. Spiritul de echipă este „dăunător” acestuia atunci când nu este prezentat şi introdus cum trebuie în viața lui. Cei care lucrează cu grupuri de copii trebuie să aibă grijă să implice toţi copiii în aceeaşi măsură, să îi trateze la fel şi să îi încurajeze în permanenţă în momentele în care simt că cedează.

Altfel, aceştia se vor simţi demotivaţi, vor dezvolta frica de eşec şi se vor considera neputincioşi sau incapabili să reuşească în viaţă. Copiii trebuie îndrumaţi cu grijă în acest proces şi ajutaţi să depăşească eşecurile sau temerile fără a-i afecta pe termen lung. Lucrul în echipă este un efort comun al tuturor participanţilor la proiect şi presupune multe urcuşuri şi coborâşuri care trebuie controlate corespanzator.

Spiritul de echipă presupune dezvoltarea şi învăţarea unor abilităţi şi valori esenţiale pentru copii:

– încredere;

– responsabilitate;

– cooperare;

– comunicare;

– prietenie (sociabilitate) etc.

Cum înveţi copilul spiritul de echipă? Implică-l în jocuri sau proiecte de grup încă de când e mic! După cum spuneam, spiritul de echipă este o calitate dobândită, iar tu, ca părinte, ai multe de făcut în acest sens. Deşi aceasta capătă cu adevărat sens când cel mic creşte mai măricel, trebuie să implici copilul în activităţi de grup încă de când e micuţ. Joaca şi locurile pentru aceasta sau întâlnirile organizate de joacă creează fundaţia dezvoltării acestei aptitudini în copilărie. Copilul înţelege cel mai bine ce înseamnă să fii parte a unui grup atunci când este implicat în activităţi care adună grupuri de copii diferiţi, din medii diferite şi pe care nu îi cunoaşte foarte bine.

Implică-l şi alege proiecte şi jocuri care au întotdeauna un ţel! Întotdeauna e bine să alegi pentru micuţul tău proiecte de grup care au un ţel spre care să tindă. În lucrul în echipă copiii vor avea divergenţe, neînţelegeri şi chiar conflicte pe care vor trebui să le depăşească pentru a urmări interesul grupului. Ori de câte ori este posibil, lasă-i să găsească singuri soluţii la probleme comunicând şi cooperând între ei. Sporturile de echipă sunt cele care îi învaţă cel mai bine pe copii ce este spiritul de echipă.

Găsiţi o identitate proprie pentru grup! Pentru ca membri unui grup să colaboreze mai bine în vederea atingerii scopului urmărit, ei trebuie să fie uniţi şi să se identifice ca făcând parte dintr-un grup. De aceea, grupul din care face parte copilul trebuie să capete o identitate proprie – o emblemă, un nume, o culoare sau să aibă un imn special.

Încurajează-i să se susţină între ei! Este important ca micuţii să se sprijine între ei la nevoie sau când întâmpină greutăţi într-un joc sau o activitate de grup. Numai aşa grupul va rămâne unit şi va coopera în vederea îndeplinirii scopului urmărit. Încurajarea internă în cadrul grupului ajută la crearea unei stări de bine în interiorul echipei şi oferă membrilor resursele necesare pentru a merge mai departe.

Prof. Irina Georgescu Șova – CA/USA

Articol publicat în ediția tipărită „Occidentul românesc” pentru luna august 2016