Spania şi Italia se împrumută la costuri minime – Zona euro iese din criză

31
dinero_635x250_1399274167 [640x480]

Una dintre cele mai mari agenţii de rating din lume, Fitch, a îmbunătăţit la sfârşitul săptămânii tre­cute perspectiva califica­tivului Sloveniei de la „negativ“ la „stabil“ şi şi-a explicat decizia prin mă­surile luate de guvern pentru reducerea vulne­rabi­lităţilor sectorului ban­car, scrie Financial Times. Prin această acţiune Fitch arată că s-a redus riscul ca ratingul Sloveniei, de „BBB plus“, să fie retrogradat, ceea ce ar putea duce la creşterea costurilor de finanţare ale ţării.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani, de referinţă pentru costurile de finanţare ale ţării – o economie şubrezită de prăbuşirea pieţei imobiliare – au închis ultima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna trecută sub 3% pentru prima dată în ultimii cel puţin 20 de ani.

„Agenţiile de rating au exacerbat ten­siunile în timpul crizei din zona euro cu retrogradări devenite obişnuinţă. Acestea contribuie acum la creşterea optimismului cu îmbunătăţiri de rating“, a explicat Richard McGuire, analist la Rabobank.  Erik Nielsen, economist-şef la UniCredit, apreciază că agenţiile de rating îşi îndreaptă greşelile făcute în timpul crizei.

Ratinguri mai bune înseamnă mai mulţi bani pentru Europa

„Pe măsură ce ratingurile sunt îmbu­nătăţite în ton cu evoluţia pieţelor, vor intra tot mai mulţi bani deoarece ratingurile reduse împiedicau băncile centrale şi fondurile suverane de administrare a activelor să investească“, a spus analistul.

Acţiunile europene au crescut în siajul revenirii economice din zona euro, cu indicele FTSE Eurofirst 300, de referinţă pentru titlurile celor mai mari companii europene, în creştere cu 12% în ultimul an. Spre comparaţie, indicele bursier american S&P 500 a avansat cu 18%. Săptă­mâna trecută în fondurile europene de equity au intrat 1,2 miliarde de do­lari, ducând totalul înre­gis­trat de la începutul anului la 39 de miliarde de dolari.

Din ianuarie Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingurilor sau a majorat calificativele Italiei, Ci­pru­lui şi Portugaliei. Moody’s, o altă mare agenţie de rating, a urcat calificativele Irlandei şi Spaniei şi a îmbunătăţit de la „negativ“ la „stabil“ perspectivele ratingurilor a şapte ţări din zona euro, inclusiv Germania şi Italia. De asemenea, agenţia a modificat calificativul Ciprului la „pozitiv“.

Fabricile produc mai mult

În ton cu evoluţia costurilor de finanţare ale Spaniei, randamentele obligaţiunilor cu scadenţa la zece ani ale Italiei şi Irlandei au ajuns săptămâna trecută la minime record, potrivit Bloomberg, care remarcă opti­mismul insuflat investitorilor de date indicând că activitatea industriei prelu­crătoare din zona euro a înregistrat în aprilie cel mai rapid avans din ultimele trei luni.

Un sondaj efectuat în rândul directorilor de achiziţii ai companiilor din zona euro efectuat de compania de cercetare a pieţei Markit arată că activitatea fabricilor a avansat în aprilie în toate cele opt economii analizate – Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Irlanda, Austria şi Grecia – pentru prima dată în mai mult de şase ani.

Chris Williamson, economist-şef la Markit, notează că rezutatele „subliniază cum revenirea se extinde şi devine mai sustenabilă în condiţiile în care creşterea cererii dintr-un stat alimentează creşterea în alte state“.

În pofida dovezilor că revenirea economică din zona euro capătă forţă, rata şomajului s-a menţinut în martie la 11,8%, nivel la care stă din decembrie. Totuşi, indicatorul este sub maximul istoric de 12% atins anul trecut.

„Impulsul economic este încă prea slab pentru a avea impact semnificativ asupra pieţei muncii. Dar datele aduc şi mai multe dovezi că piaţa muncii s-a stabilizat“, consideră Dirk Schumacher, de la Goldman Sachs. Economiştii de la Oxford Economics se aşteaptă ca şomajul să rămână la actualele niveluri tot anul.

„Companiile se vor concentra mai mult pe întărirea capitalului prin dezîndatorare şi pe refacerea profiturilor“, spun ei.

Cât despre inflaţie, rata anuală a inflaţiei a accelerat, probabil, de la 0,5% în martie la 0,7% în aprilie, potrivit datelor preliminare ale Eurostat. Avansul este îmbucurător, dar nivelul este încă mult sub pragul urmărit de BCE, de puţin sub 2%.