„Europa dintre noi“ – Ziua Europei în Alicante și Castellón de la Plana

26

poster_balcanamera-alicanteposter_balcanamera-alicante

Miercuri, 07 mai 2014 – Sâmbătă, 10 mai 2014

În perioada 7 – 10 mai 2014, la Alicante și Castellón de la Plana, în Spania, Ziua Europei va fi sărbătorită prin seria de evenimente „Europa dintre noi“, o inițiativă a Institutului Cultural Român derulată cu sprijinul Consulatului României din Comunitatea Valenciană, Asociației ARIPI, Universității din Alicante (UA), Universității Jaume I din Castellón (UJI) și a Parohiei Ortodoxe din Castellón.

Proiectul îşi propune să celebreze Ziua Europei prin marcarea unor repere culturale din viața diasporei românești pe teritoriul spaniol, împărtășite de populația gazdă – atât în ipostaza ei de societate receptoare a numeroși români, cât și în virtutea propriei ei experiențe legate de emigrație, în secolul trecut.

Inițiativa a pornit de la necesitatea suplimentării fondului de carte românească  din provincia Castellón. Volumele care vor fi oferite cu titlu gratuit contribuie la păstrarea identității comunității românești într-un context european. Demersului Institutului Cultural Român i s-a alăturat și Editura Litera care a oferit volume de basme și povești pentru copii.

Proiectul prevede acțiuni în ambele orașe:
CONCURS DE DESENE LA ȘCOLILE CU PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ DIN ALICANTE ȘI CASTELLON, CONCERT DE MUZICĂ ETNO PE RITMURI LATINE: GRUPUL BALCANAMERA condus de Corneliu Stroe (repertoriu cu rădăcini folclorice, pe substrat dobrogean, cu inserări din Maria Tanase, broşat pe o extraordinară virtuozitate instrumentală).

LANSARE DE CARTE: la Castellón se va lansa cartea CU UȘILE ÎNTREDESCHISE de Gilda Vâlcan (traducere Cătălina Iliescu) publicată de Editura Universității din Castellón. La Alicante, se va lansa cartea JAZOGRAFII PENTRU ÎMBLÂNZIT SAXOFONISTE de Virgil Mihaiu (traducere Cătălina Iliescu) publicată de Editura El Genio Maligno din Granada.

poster_balcanamera-castellon