Spania: Pedepse dure pentru pirateria informatică şi violenţa în familie

0214

Executivul spaniol a adoptat vineri noul Cod Penal, la propunerea ministrul spaniol al Justiţiei, Alberto Ruiz Gallardon, reglementările urmând să fie supuse votului în Parlament. Ministrul Justiţiei a precizat că noile reglementări constituie o reformă necesară, cu pedepse mai dure, în special pentru corupţie, incendierea pădurilor, piraterie informatică sau violenţa în familie.

Ruiz Gallardon a mai spus că noul Cod Penal corespunde celor din democraţiile cel mai avansate şi înăspreşte pedepsele pentru anumite delicte, considerate insuficient sancţionate până acum. În plus, în opinia sa, este vorba şi despre o reformă echilibrată, întrucât noul Cod Penal cuprinde măsuri care urmăresc în permanenţă reinserţia socială a vinovaţilor, precum şi protecţie sporită pentru victimele acestora.

Guvernul spaniol a aprobat vineri şi un raport pentru regenerarea democratică, care cuprinde măsurile ce vor fi puse în aplicare pentru o luptă mai eficientă împotriva corupţiei. Raportul cuprinde 40 de măsuri pe care Guvernul speră să le poată pune în aplicare cu acordul celorlalte forţe politice parlamentare. Printre măsuri se numără înăsprirea pedepselor pentru corupţie sau introducerea unui nou delict, privind finanţarea ilegală a partidelor politice. În plus, pachetul de măsuri mai prevede şi controlul averilor demnitarilor după eliberarea din funcţie sau desemnarea unui responsabil economic din partea fiecărui partid politic, care să poată fi chemat la audieri în legislativ.

Noul Cod Penal mai cuprinde şi pedeapsa cu închisoarea pe viaţă ce poate fi revizuită. Această formă de pedeapsă a fost recent aprobată de Consiliul de stat din Spania. Autorităţile spaniole insistă că nu este vorba despre pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, care nu există în sistemul juridic spaniol, întrucât în cazul în care se constată că un condamnat nu prezintă pericol pentru societate, el poate fi eliberat, la un moment dat. Pedeapsa este rezervată pentru cazuri extrem de grave, aşa cum ar fi asasinate asupra minorilor sub 16 ani sau asupra persoanelor extrem de vulnerabile, crime ce urmează unor agresiuni sexuale, asasinate în serie sau cele comise în cadrul unei organizaţii criminale. Aceeaşi pedeapsă va fi dată şi în cazul uciderii regelui sau a prinţului moştenitor, crime asupra unor şefi de stat, precum şi în cazul genocidului sau crimelor împotriva umanităţii. În toate aceste cazuri, condamnările la închisoare pe viaţă pot fi revizuite, după cum prevede noul Cod Penal.

Pedepse înăsprite sunt cuprinse de noul Cod Penal şi pentru abuzurile şi violenţa sexuale, în special în cazul victimelor mai mici de 16 ani, precum al al victimele violenţei domestice sau ale hărţuirii sexuale.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.