Spania combate creșterea abuzivă a prețurilor locuințelor

Spania a aprobat un plan de introducere de limite asupra chiriilor şi creştere a taxelor pe unele locuinţe goale în încercarea de a face locuinţele mai accesibile după ce o creştere puternică a preţurilor ameninţa să blocheze accesul pe piață a celor cu venituri mai mici, scrie Bloomberg.

Proiectul de lege va institui limite cu privire la cât de mult pot proprietarii cu mai multe locuinţe creşte chiriile, a anunţat ministrul spaniol al transporturilor Raquel Sánchez Jiménez. Cresc, de asemenea, taxele pentru proprietarii care lasă mai multe locuinţe goale, iar proiectul de lege ar putea cere ca unele dezvoltări imobiliare noi să aloce unele proprietăţi ca locuinţe sociale.

„Era nevoie urgentă să combatem creşterile abuzive ale preţurilor, să combatem inegalitatea şi degradarea în creştere“, a declarat oficialul spaniol.

Chiriile au crescut cu peste 40% în ultimii 5 ani în Spania, potrivit datelor Fotocasa.

Proiectul de lege i-ar putea afecta pe marii investitori instituţionali. Blackstone, de exemplu, a investit miliarde în proprietăţi din Spania după criza financiară a ţării din 2012.

Legea ar urma să intre în vigoare în semestrul al doilea al anului viitor după obţinerea aprobării Parla­mentului. Însă, deşi obiectivul este de a se oferi locuinţe accesibile, noile reguli ar putea fi dificil de implementat pentru că aplicarea unei mari părţi a noii legislaţii ţine de guvernele regionale.

Principalul partid de opoziţie al ţării, Partidul Popular, care con­tro­lează Madridul şi alte regiuni im­por­tante, a anunţat că nu va aplica legea.

Măsurile de plafonare a chiriilor devin din ce în ce mai populare în multe ţări europene, însă experţii remarcă faptul că acestea ajung foarte rar să soluţioneze crizele rezidenţiale singure şi-i pot chiar pune pe investitori pe fugă, notează CNBC.