Lectorat de limba română inaugurat în cadrul Universității Complutense din Madrid

14

Miercuri, 26 octombrie a.c., s-a inaugurat la Madrid, Lectoratul de limba română în cadrul Universității Complutense – Facultatea de Filologie.

La eveniment au fost prezenți: Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Daiana Cuibuș, director general al Institutului Limbii Române, José Manuel Lucía, prodecanul Facultății de Filologie din cadrul Universității Complutense și noul lector, Felix Nicolau.

Înființarea Lectoratului de limbă Română a fost posibilă, ca urmare a semnării unui Protocol de Cooperare între Institutul Limbii Române și Universitatea Complutense din Madrid.

„Ideea acestui proiect a luat naștere în 2018, anul în care am sărbătorit centenarul Marii Uniri și se concretizează într-un an cu o simbolistică istorică aparte: anul în care România și Spania sărbătoresc 140 de ani de relații diplomatice”, a declarat ambasadorul Gabriela Dancău.

Cursurile de limbă, cultură și civilizație română vor fi predate de lectorul Felix Nicolau și vor fi accesibile studenților spanioli și români deopotrivă interesați să fie conectați la reperele identitare românești.

În prelegerea sa, ambasadorul României a subliniat că „prin noua prezență românească la Universitatea Complutense aducem un omagiu memoriei lui Alexandru Busuioceanu, un mare om de cultură care a înființat prima Catedra de Limba și literatura română la Universitatea Complutense și a reușit să introducă limba română ca limbă obligatorie pentru studenții spanioli”.

Colaborarea în domeniul educației și culturii constituie o componentă importantă a relațiilor dintre România și Regatul Spaniei și o prioritate a activității Ambasadei României la Madrid prin multitudinea de proiecte susținute de-a lungul timpului, care au contribuit la consolidarea legăturilor academice și culturale bilaterale.

Foto: Ambasada României în Regatul Spaniei