Conform Bloomberg Healthiest Country Index, Spania devine cea mai sănătoasă țară din lume

65

Potrivit ediției din 2019 a clasamentului Bloomberg Healthiest Country Index, care evaluează 169 de economii (pe baza factorilor care contribuie la starea generală de sănătate), Spania a devenit cea mai sănătoasă țară din lume. Alături de Spania și Italia, pe primele zece poziții se mai regăsesc alte patru state din Europa: Islanda (locul 3), Elveția (locul 5), Suedia (locul 6) și Norvegia (locul 9).

Japonia este cea mai sănătoasă țară din Asia, urcând pe locul 4, devansând Singapore, de pe locul 8. Australia și Israel se numără și ele printre primele zece cele mai sănătoase țări ale lumii, ocupând locurile 7, respectiv 10. România nu se regăsește nici măcar printre primele 56 cele mai sănătoase țări ale lumii, în condițiile în care este devansată de țări precum Grecia, locul 26, Liban, locul 39, Muntenegru, locul 41, Bosnia Herțegovina, locul 42, Albania, locul 43, Turcia, locul 51, Serbia locul 55 și Macedonia, locul 56.

Bloomberg Healthiest Country Index evaluează cele 169 de țări pe baza unor variabile precum durata de viață și impune penalități pentru riscurile la adresa sănătății precum fumatul și obezitatea. De asemenea, sunt luate în considerare factorii de mediu precum accesul la apa curată și salubritate.

Spania are cea mai mare speranță de viață la naștere în rândul statelor din Uniunea Europeană, iar la nivel global este depășită doar de Japonia și Elveția. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Washington, până în 2040 Spania ar urma să aibă cea mai mare speranță de viață din lume, aproape 86 de ani, urmată de Japonia, Singapore și Elveția.

„Asistența medicală primară este asigurată de furnizorii publici, medicii de familie specializați și asistente, care oferă servicii preventive copiilor, femeilor și pacienților în vârstă precum și îngrijire pacienților în stare cronică”, se arată în analiza realizată în 2018 de European Observatory on Health Systems and Policies, care menționează un declin în ultimul deceniu al bolilor cardiovasculare și a deceselor din cauza cancerului.

Cercetătorii susțin că obiceiurile alimentare ar putea oferi unele indicii cu privire la starea de sănătate a locuitorilor Spaniei și Italiei, în condițiile în care „dieta mediteraneeană, completată cu ulei de măsline și nuci, duce la o incidență mult mai mică de boli cardiovasculare chiar decât cea asociată cu o dietă bazată pe grăsimi reduse”, arată un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Navarra.

În schimb, în America de Nord, Canada se plasează pe locul 6 la nivel mondial, depășind cu mult SUA și Mexicul, care au căzut pe locurile 35 respectiv 53. Speranța de viață în SUA este în scădere din cauza deceselor provocate de supradoza de medicamente și a cazurilor de suicid.

Cuba se plasează cu cinci locuri în fața SUA, fiind singura țară din categoria celor care nu au un venit ridicat care se plasează atât de sus. Coreea de Sud a urcat șapte poziții până pe locul 17 în timp ce China, țara cu 1,4 miliarde de persoane, a urcat trei poziții până pe locul 52. Speranța de viață în China urmează să o depășească pe cea din SUA până în 2040, potrivit Institute for Health Metrics and Evaluation.

La coada clasamentului sunt economiile din Africa sub-sahariană, care ocupă 27 din 30 cele mai nesănătoase țări. Haiti, Afganistan și Yemen sunt celelalte trei. Mauritius este cea mai sănătoasă țară din Africa sub-sahariană, ocupând locul 74 la nivel global.