Puteți solicita ajutorul pentru plata chiriei în comunitatea autonomă în care locuiți

Măsuri adoptate privind închirierea locuințelor
Începând cu data de 6 martie 2019, au fost publicate măsurile urgente privind regimul locuințelor și închirierea lor. Principalele măsuri adoptate oferă o mai mare siguranță și certitudine chiriașului, și sunt cele care se referă la:

  • prelungirea termenelor limită obligatorii ale contractului de închiriere;
  • guvernul este mandatat să promoveze furnizarea de locuințe la prețuri accesibile prin intermediul unor măsuri de promovare a informației și transparenței pe piața închirierilor, precum și a politicilor de locuințe sau măsurilor fiscale;
  • se îmbunătățește coordonarea cu serviciile sociale pentru a-l proteja pe evacuat în caz de vulnerabilitate.

Modificări la încheierea contractelor de închiriere
Se prelungește perioada obligatorie de la trei la cinci ani, în cazul în care proprietarul este o persoană fizică, sau de șapte ani dacă proprietarul este o persoană juridică, în plus, prelungirea tacită este extinsă, de la unu la trei ani, dacă niciuna dintre părți nu a comunicat rezilierea contractului.

Crește perioada de preaviz prevăzută pentru reînnoirea contactului. Chiriașul, conform legii, are la dispoziție două luni pentru a-l anunța pe proprietar că dorește rezilierea contractul de închiriere iar proprietarul dispune de patru luni pentru încetarea contractului.

Pe de altă parte, contractele neînscrise au din nou efect asupra terților, astfel încât atunci când există o vânzare a unui apartament închiriat, chiriașul este protejat, indiferent dacă contractul este sau nu înregistrat în registrul proprietății. Garanțiile suplimentare sunt limitate, în continuare, la două luni, precum și actualizarea chiriei pe durata contractului este, de asemenea, supusă Indicelui Prețurilor de Consum.

O altă măsură care intră în vigoare și care până în prezent presupunea o povară economică pentru chiriași atunci când semnau un nou contract, este cea care se referă la cheltuielile de gestiune imobiliară și de formalizare a contractului. Începând cu data de 6 martie 2019, cheltuielile vor fi suportate de către proprietar, atunci când aceasta este o persoană juridică, cu excepția acelor cheltuieli suportate de inițiativa directă a chiriașului.

În ceea ce privește procedura de evacuare, judecătorul trebuie să notifice acum serviciile sociale privind situația vulnerabilității familiei. Procesul de evacuare va fi paralizat o lună (sau două în cazul în care proprietarul este o entitate legală), până când serviciile sociale găsesc o soluție.

În cazul în care aveți neclarități, înainte de luarea oricărei decizii este mai bine să luați legătura cu un avocat specialist în materia respectivă (dacă aveți o problemă privind munca, un avocat specialist în dreptul muncii, o problemă privind obținerea custodiei pentru copii, un avocat specialist în dreptul familiei ), evitând astfel neînțelegerile la care se poate ajunge.

Ajutoare pentru plata chiriei în 2019
Ați semnat un contract de închiriere și nu dispuneți de resurse financiare suficiente pentru plata chiriei? Solicitați ajutorul pentru plata chiriei în comunitatea autonomă în care locuiți! Comunitățile autonome gestionează diferitele ajutoare pentru închirierea locuințelor, deci trebuie să fim atenți la fiecare dintre apeluri, în funcție de localitatea în care ne aflăm.

Linii generale ale programului privind ajutorul pentru închirierea locuințelor

Ajutoare pentru tinerii sub 35 ani
Chiriașii cu venituri până la 22.558 euro/an în (14 plătiți) și nu au o casă în Spania pot solicita o subvenție de până la 50% din venitul lunar, atâta timp cât acesta nu depășește 600 de euro. În orașele cum ar fi Madrid sau Barcelona, în cazul în care prețurile chiriilor sunt mai mari, limita subvenției se ridică la 900 de euro. Subvenția este redusă la 30% din venitul lunar pentru cei cu venituri cuprinse între 601 euro la 900 de euro. Locuința închiriată trebuie să fie locuința permanentă pe toată durata ajutorului acordat, asta înseamnă până la trei ani.

Ajutorul pentru persoanele cu vărsta de peste 65 ani
Chiriașii pensionari pot beneficia, de asemenea, de ajutorul de până la 50% din venitul lunar, cu condiția ca venitul  lor să nu depășească 100.000 euro, să nu aibă proprietăți în Spania și să câștige o sumă similară cu cea a tinerilor până în 35 de ani.

Ajutoarele pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 de ani până la 65 ani
Pentru restul chiriașilor, indiferent de vârstă, condițiile sunt menținute în ceea ce privește venitul pe unitatea familială, (22.558 euro/anual în 14 plătiți) și nu au o casă în proprietate în Spania, dar subvenția are o limita de 40% din venitul lunar, atâta timp cât nu depășește 600 euro.

În ambele cazuri, în orașe cum ar fi Madrid sau Barcelona, în cazul în care prețurile chiriilor sunt mai mari, limita pentru primirea asistenței se ridică la 900 de euro, dar subvenția este redusă la 30% din venitul lunar pentru tranșa care cuprinde între 601 euro și 900 de euro. Casa închiriată trebuie să fie una obișnuită pe durata ajutorului (trei ani).

Ajutoare pentru evacuați
Cei afectați cu evacuarea din locuința lor obișnuită pot opta, de asemenea, pentru primirea de subvenții de până la 400 de euro pe lună pentru plata chiriei. Închirierea acestor apartamente nu poate depăși 400 de euro pe lună, astfel încât subvenția ar putea ajunge la 100%, după caz, pentru o perioadă de până la trei ani.

Ajutor pentru familiile cu caracteristici speciale
Pentru familiile numeroase precum și familiile în care există o persoană cu o dizabilitate de cel puțin 33%. limita care dă dreptul la acest ajutor este de până  la 30.078 de euro pe an. Limita este de 37.597,95 de euro pe an, pentru familiile numeroase speciale (patru copii sau mai mult) și cele care au o persoană cu o dizabilitate severă.

Pentru obținerea ajutorului de chirie trebuie să îndepliniți cerințele stabilite de fiecare comunitate autonomă din regiunea autonomă în care locuiți.

Autor: Avocat Alina Manuela Sasu – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Zaragoza, Provincia Aragon
Telefon: +34 606 012 096
E-mail: alinasasu@icam.es
https://infoextranjeriazaragoza.es/rom-alte.html