Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – Tradiții și obiceiuri

traditii-si-obiceiuri-sfintii-apostoli-petru-si-pavel (1)

Pe data de 29 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, doi apostoli care sunt pomeniţi împreună deoarece au murit împreună, în aceeaşi zi, pe 29 iunie a anului 67. În popor această sărbătoare marchează mijlocul verii agrare şi timpul secerişului. În multe dintre poveştile populare, Sfântul Petru este înfăţişat ca un om simplu, îmbrăcat în straie ţărăneşti, muncind pământul, crescând vite şi desigur, pescuind. Se mai spune că de Sfântu Petru şi Pavel, cucul şi privighetoare încetează să mai cânte şi răsare constelaţia Găinuşei.

Bătrânii consideră că, fiind un om credincios, harnic şi bun sfetnic, Dumnezeu îi încredinţează Sfântului Petru porţile şi cheile Raiului. Acolo, el împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor. Tocmai de aceea, această zi mai este numită şi „Sărbătoarea lupilor”.

Tradiţii de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Numită popular Sânpetru de vară, această sărbătoare marchează mijlocul verii agrare și începutul perioadei secerișului. De altfel, se crede că această sărbătoare trebuie ținută timp de trei zile pentru ca ploile să nu strice recoltele, iar acestea din urmă să fie bogate. În această zi, femeile împart găleți cu apă pentru a avea ce bea cei răposați. Deși este sărbătoare, oamenii pot lucra orice, singura excepție fiind torsul.

Femeile nu trebuie să mănânce mere până în ziua de Sânpetru, existând credință că dacă o vor face, îi vor mânia pe morți. În această zi pot mânca mere doar femeile care nu sunt văduve, celelalte putând gusta fructele abia la Sfântul Ilie.

În anumite zone, mamele le dăruiesc fiicelor “talismane” care conțin usturoi și pelin. Acestea trebuie purtate timp de trei zile de către fete pentru a fi protejate de farmece și pentru a se apăra de iele, pentru ca acestea din urmă să nu le fure norocul.

Târgul de fete de pe Muntele Găina
De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe muntele Găina din Apuseni are loc tradiționalul Târg de Fete. Acest eveniment este dedicat zeiței neolitice Gaea, protectoarea femeilor căsătorite. În trecut, la Târgul de Fete participau fetele necăsătorite care sperau să-și găsească aici alesul. De asemenea, familiile fetelor de măritat urcau muntele cu zestrea acestora.

În zilele noastre, s-a păstrat tradiția acestui târg, însă manifestările care au loc în cadrul târgului diferă. Astfel, au loc parade ale portului popular, concursuri cu premii, concerte de muzică populară, se organizează târguri ale meșterilor populari, iar evenimentul se încheie cu hora satului, foc de tabără și focuri de artificii.

Timeea Opreanu