Românii din străinătate vor avea la dispoziție două zile de vot la alegerile parlamentare

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală care a trecut săptămâna trecută în regim de urgență și de Senat. Deputații propun ca la alegerile parlamentare alegătorii din străinătate să aibă la dispoziție două zile de vot, respectiv 5 și 6 decembrie. Amendamentul a fost propus de PNL și USR și adoptat de deputați, scrie hotnews.ro. Proiectul de lege modificat merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Ce prevede proiectul de lege:

  • Alegătorii români vor avea posibilitatea să voteze şi la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, fiind înscrişi, în acest caz, în listele suplimentare.
  • Alegătorii aflaţi în faţa secţiei de votare care aşteaptă la rând să voteze o pot face până la cel mult ora 23:59.
  • Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.
  • De asemenea, se modifică şi se complează Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 astfel încât membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.